A Bayer új ajánlatot tett a Monsantóra

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 15. 11:03

Hiába kosarazta ki a vetőmagokat és növényvédő szereket gyártó cég, a Bayer nem tett le arról, hogy felvásárolja a Monsantót. Utóbbi részvényárfolyama 3% fölötti pluszba lendült a hírre, miszerint új ajánlatot nyújtott be érte a Bayer – olvasható a portfolio.hu-n.

vetomag

Májusban még 122 dollárt, most azonban már a MarketWatch szerint 125 dollárt ajánlott fel a Monsanto részvényeiért a Bayer, miután az előző ajánlatot elutasították. Az új ajánlathoz a Bayer most egy 1,5 milliárd dolláros összeget is hozzácsapott arra az esetre, ha a Monsanto a szabályozás megsértésétől való félelem miatt utasítaná vissza az ajánlatot.

A felvásárlásnak messzeható gazdasági és környezetvédelmi következményei lehetnek, sokan a farmerek gazdálkodási szabadságát és a biodiverzitást is féltik egy ilyen, az agráriumot fenekestül felforgató gigafelvásárlásától. Már az EU is jelezte, hogy sikeres ajánlat esetén megvizsgálja a tranzakció hatásait.

Néhány órával a friss hír megjelenése előtt a Monstanto jelezte, hogy érdeklődik a német BASF agráripari ágazata iránt, amelyért újonnan kibocsátott részvényekkel fizetne. A tárgyalások azonban kezdeti szakaszban vannak, nem született még végleges döntés, és a Monsanto vezetősége állítólag megosztott az üzlettel kapcsolatban. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink