A baromfitermelők másfél milliárd forintos összefogása

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 11. 11:59

Közel másfél milliárd forintos beruházással, termelők összefogásával kezdődött meg baromfifeldolgozó építése a Zala megyei Pacsán; a pénteki alapkőletételen jelen volt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A szaktárca vezetője azt mondta: alapvető gond, hogy a magyar termelők gyakran magányosan vívják küzdelmüket a túlélésért, ezért is mintaértékű, hogy a beruházó Zalai Baromfifeldolgozó Kft. 90 pulyka- és 30 csirketartó vállalkozás összefogásával kezdte el megépíteni a pacsai üzemet.

Bedő Tibor, a 270 millió forintos törzstőkével létrehozott beruházó cég ügyvezetője közölte: a mintegy 4 ezer négyzetméteres létesítmény szeptemberre készül el. A költségekhez 2008-ban 401 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek, a 300 millió forintos önrész mellett a fennmaradó hányadot banki hitelből finanszírozzák.

A zalai kisváros zöldmezős beruházással készülő üzemében mintegy 200 embert foglalkoztatnak majd, de a termelők és beszállítók révén 1000-1200 embernek biztosít a későbbiekben munkalehetőséget. Az ügyvezető hangsúlyozta: a magyar és a nemzetközi piacokra egyaránt szállítanak majd termékeikből.

A már szerkezetkész csarnok alapkőletételét követő sajtótájékoztatón a vidékfejlesztési miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az egykor nagy kapacitású Zalabaromfi csődje után keletkezett űrt fogja betölteni a pacsai feldolgozó. Arra is emlékeztetett, hogy ma már adottak a lehetőségek arra, hogy a vidék újból magára találjon, gyarapodjon, s ehhez a tárca is konkrét programok révén tud segítséget nyújtani.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy a magyar termelők minőségi termékekkel tudjanak újra piacra lépni, mert pusztán az alapanyagok termelésével mindig ki vannak szolgáltatva a piaci áringadozásoknak, a természeti csapásoknak és “azoknak az érdekköröknek, amelyek tetszésük szerint tudják az árakat le-, illetve felfelé mozgatni”.

Vigh László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője hozzátette: a pacsai baromfifeldolgozó megépítése nemcsak a szűken vett környék számára kiemelkedő dolog. Tudomása szerint jelenleg sem Zala megyében, sem pedig a Dunántúlon nincs hasonló léptékű élelmiszeripari beruházás, ami a falu, a vidék megmaradásának szempontjából is nagy jelentőségű- írja a privatbankar.hu.

Kapcsolódó cikkeink