A baromfik betelepítésére és mozgatására vonatkozó ideiglenes szabályok

Szerző: STA Dátum: 2023. 05. 23. 09:00

A magas patogenitású madárinfluenza jelenléte miatt 2023. május 23-tól kezdődően – egészen a visszavonásig – az országos főállatorvos módosította a korábban elrendelt járványvédelmi intézkedéseket. A változások a baromfik újratelepítésére és mozgatására vonatkoznak.

(Fotó: Pixabay)

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyék korlátozás alatt nem álló területein az újratelepítés, vagyis a madárinfluenza fertőzés miatt felszámolt állomány helyére telepítés kedvező eredményű hatósági helyszíni szemlét követően – különleges korlátozások nélkül engedélyezhető. A hatósági szemlének minden esetben ki kell terjednie az almos, illetve hígtrágyára vonatkozó utasítások, várakozási idők, kiszállítási tilalmak és az egyéb jogszabályban foglalt korlátozások ellenőrzésére. Az újratelepítés engedélyezéséhez a BTT hozzájárulása nem szükséges. Az újratelepítés után a betelepített állományt 21 napos hatósági megfigyelés alá kell helyezni, melynek része a hatósági állatorvosi helyszíni ellenőrzés és a megfigyelés feloldása előtti laboratóriumi vizsgálat.

A baromfik mozgatásának feltételei a következők

  • Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyék madárinfluenza miatt korlátozással nem érintett területein kötelező a víziszárnyas baromfik vágóhídra történő szállítását megelőző 72 órán belüli mintavétel.
    –    Az egész országban kötelező a korlátozás alatt nem álló területeken a víziszárnyas baromfik (naposbaromfi kivételével) tovább tartásra, a technológia szerinti új tartóhelyre történő szállítását (nevelésre, tömésre, hízlalásra, tenyésztésre stb.) megelőző 72 órán belüli mintavétel.
  •     Minden esetben 20 légcső és 20 kloáka tampon levétele, azaz: 40 állat megmintázása szükséges.
  •     A fent említett vizsgálatok kedvező eredménye a szállítmány indításának előfeltétele.
    –    Nem szükséges a fogságban tartott madarak (pl. fácán) szabadon engedését megelőző mintavétel.

Nébih

Kapcsolódó cikkeink