A barista és a tökéletes kávévending-automata közötti állapot

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 04. 22. 11:48

A robotok munkába állítása a vendéglátásban talán már nincs annyira messze, mint gondolnánk. Jarvist, a robotbaristát például tavaly év elején mutatták be egy kiállításon, bő egy évre rá már munkába is állt: a MUJI kávézólánc négy észak-amerikai üzletében alkalmazza a robotmunkatársat a pultban.

Jarvis nem restell borravalót is kérni

A cikk a Trade magazin 2024/5. lapszámában olvasható.

A robot mechanikus karja képes körbefordulni és „lehajolni” tejet habosítani (amivel egyszerű ábrákat is formáz a kávé tetején), szakszerűen vízszintesre préseli a darált kávét. Forró latte artot vagy jeges americanót készít, ha a vendég úgy kéri, aztán jó, ha meg is köszöni azt némi borravalóval, mert Jarvis bizony nem restelli kérni is tőle. Tegyük hozzá, a robot és a borravaló-fizetés összekapcsolása nem teljesen a semmiből jövő gondolat: mi­után egy floridai étteremben alkalmazni kezdtek egy 1000 dollárba kerülő tányérhordó robotot, a személyzet egyre több borravalót kezdett kapni.

Jarvis még nem helyettesíti a kávézók személyzetét – bár később biztosan jóval önállóbb lesz a munkájában, egyelőre nemcsak a két pultos dolgozik a keze, pontosabban a karja alá, de mások is be-beszállnak a munkába.

Az AI robot egyelőre csak kávékapszulával dolgozik

Robothősünk, úgy tűnik, nem sokáig lesz az egyetlen gépi „szakmabeli”: a Microsoft és az Amazon alapítójaként ismert Jeff Bezos humanoid robotokat is gyárt, ő januárban mutatott be videón egy kávét főző humanoidot. Az AI-robot az emberek mozdulatainak megfigyelésével tanulta meg a kávékészítést, ám a barista rangot még nem érte el, mert ő egyelőre csak kávékapszulával dolgozik. //

Kapcsolódó cikkeink