A Balatoni turisták 80 százaléka magyar

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 22. 00:04

Az év első nyolc hónapjában közel egymillió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött a Balatonnál, mely a vendégforgalomban 6,5 százalékos, a vendégéjszakákban 9 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest.

Az adatokat Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság (BRIB) elnöke ismertette egy zalakarosi szezonértékelő konferencián.
A főbb balatoni szervezetek közös rendezvényén Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár elmondta, hogy a különböző országokban a válság miatt júliusig átlagosan 7 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma. A visszaesés Európában meghaladta a 8 százalékot, Közép- és Kelet-Európában a 11 százalékot. Ehhez képest a magyarországi adatok kedvezőbben alakultak, főként a Balatonnál, ahol a belföldi turizmusnak köszönhetően még kisebbek voltak a veszteségek. A szakállamtitkár hangsúlyozta, a válságnak még nincs vége, a szakértők becslése szerint még a következő év is hoz pár százalékos visszaesést az idegenforgalomban.
Rosta Sándor szólt arról is, hogy a csökkenő vendégforgalom ellenére 1,3 százalékkal nőtt és meghaladta a 16,6 milliárd forintot a kereskedelmi szálláshelyek bevétele a Balatonnál. Az üdülőrégió 72 ezer kereskedelmi és 131 ezer magánszálláshely kapacitással rendelkezik.
Ma már az üdülőrégió vendégkörének 80 százaléka magyar, akiknek jelentős hányada fizetett eddig üdülési csekkel a szolgáltatásokért. Az üdülési csekk nélkül a térség turizmusa összeroppanna. A legfontosabb küldő országok között van Ausztria, Csehország, Dánia, Hollandia és Szlovákia. A legnagyobb vendégforgalmat Hévíz és Siófok bonyolította – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink