A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 11. 20. 11:18

A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije versenyt, amelyben a hazai cukrászdák, kézműves pékségek és vendéglátóhelyek mutathatták be legjobb bejglikülönlegességeiket. Az ötödik alkalommal megrendezett verseny célja, hogy népszerűsítse a kézműves minőséget, és felhívja a figyelmet a hagyományos magyar ünnepi süteményre.

A kép illusztráció

A 2024-es év nyertesei

A versenyen három kategóriában hirdettek győzteseket: hagyományos diós, hagyományos mákos, valamint ínyenc kategóriában.

  • Hagyományos diós kategória:
    Az aranyérmet Karl Zsolt, a dunaharaszti Karl Cukrászda tulajdonosa nyerte.
    Az ezüstérmet Fazekasné Both Anikó (Both Cukrászda, Tolna), a bronzérmet pedig Kiss Károlyné (Major Cukrászda, Budapest) kapta.
  • Hagyományos mákos kategória:
    Az aranyérem a budapesti Még1kiflit Kézműves Pékség Bánki Viktor által készített bejglijéé lett.
    Az ezüstérmet Virágh Krisztina (Némi Kenyér Pékség, Budapest), a bronzérmet pedig Szabó Zsombor (Mignon Cukrászda, Debrecen) érdemelte ki.
  • Ínyenc kategória:
    Ebben a kategóriában Karl Zsolt (Karl Cukrászda, Dunaharaszti) Bíboros nevű bejglije nyert. Az aszalt szilvás, vörösboros, diós és birsalmasajt-töltelékes különlegesség hagyományos pozsonyi tésztából készült, és a karácsonyi ízek gazdag harmóniáját kínálta.
    Az ezüstérmet Vadócz Jenő (Promenád Kávéház, Balatongyörök) Téli Ambrózia nevű bejglije, a bronzérmet pedig Vámosi Péter (Karl Kávézó, Dunaharaszti) Csendes éj mannája kapta.

Az év kézműves nívódíja

A legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Év Bejglije Kézműves Nívódíjat szintén Karl Zsolt (Karl Cukrászda) kapta, aki több kategóriában is kimagasló eredményt ért el.

Trendek és érdekességek

Az idei verseny különlegessége a kreatív alapanyag-használat volt. Az ínyenc kategóriában a versenyzők olyan különleges hozzávalókat használtak, mint pekándió, füge, fekete cseresznye, áfonya, meggy, pisztácia, sütőtök és cékla. A karácsonyi fűszerek mellett – mint a fahéj, szegfűszeg és szerecsendió – megjelentek az olyan ízesítők is, mint a gyömbér, csillagánizs és édeskömény.

Zsűri és értékelés

A több mint 50 bejglit nevező versenyző munkáját neves szaktekintélyek és műkedvelő zsűritagok értékelték. A zsűri tagjai között szerepelt többek között Babik Edit, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány főtitkára, valamint olyan cukrászmesterek, mint Pataki Ádám (Pataki Cukrászda, Érd) és Maródi Margit (Maródi Cukrászda, Hévízgyörk).

A bejglik ünnepe

Az Év bejglije verseny idén is bizonyította, hogy a bejgli nemcsak egy hagyományos karácsonyi sütemény, hanem a magyar cukrászmesterség egyik kiemelkedő szimbóluma. A verseny győztesei és résztvevői hozzájárultak ahhoz, hogy az ünnepi asztalra minőségi, egyedi és különleges sütemények kerülhessenek, amelyek méltán képviselik a hazai gasztronómia kiválóságait.

Kapcsolódó cikkeink