A 2010 után születettek már nem vehetnek majd dohánytermékeket az EU-ban?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 08. 24. 17:12

Nyilvántartásba veszik a „Felhívás a dohányfüstmentes környezet és az első európai dohányzásmentes generáció elérésére 2030-ig” nevű európai polgári kezdeményezést, jelentette be az Európai Bizottság szerdán.

Jön a dohányzásmentes generáció?

A kezdeményezés szervezői arra kérik a bizottságot, hogy tegyen jogszabályjavaslatot az új generációk dohányfüggőségtől való megóvása érdekében, lépjen fel a kapcsolódó környezeti veszélyek és a dohányzás ellen.

Azt akarják elérni, hogy a bizottság olyan jogi lépésekre tegyen javaslatot, amelyek megtiltják a dohány- és nikotintermékek értékesítését a 2010 után született európaiak számára. Konkrét intézkedéseket is szorgalmaznak a csikkmentes vízpartok és nemzeti parkok európai hálózatának létrehozására, a szabadtéri füstmentes terek kiterjesztésére, valamint a dohányreklámok teljes betiltására.

A kezdeményezés tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta, de a kérelem megfelel a vonatkozó jogszabályokban szereplő feltételeknek és jogilag elfogadható.

A szerdai regisztrációt követően a szervezők megkezdhetik a támogató aláírások összegyűjtését, amelyre egy évük van. A szabályok értelmében ha egy éven belül egymillió támogató aláírást kapnak legalább hét különböző tagállamból, akkor a brüsszeli testületnek reagálnia kell: el kell döntenie, hogy helyt ad-e a kérelemnek, vagy elutasítja, de döntését mindkét esetben meg kell indokolnia.

Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság hatáskörén kívül, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az Európai Unió értékeivel.

MTI

Kapcsolódó cikkeink