8,7 százalékkal esett az okostelefonok kiszállítása a második negyedévben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 07. 29. 11:12

Éves összevetésben az idei második negyedévben 8,7 százalékkal, 286 millióra esett az okostelefonok kiszállítása a világon – az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat előzetes számításai szerint.

 

Egy éve folyamatosan esik az okostelefonok globális értékesítése

A mutató a negyedik egymást követő negyedévben esett, és a csökkenés nagyobb volt a cég által vártnál.

Az év elején az iparág kínálati korlátoktól szenvedett, most pedig a korlátozott kereslettől – mondta Nabila Popal, az IDC kutatási igazgatója, aki hozzátette, hogy az emelkedő infláció és a gazdasági bizonytalanság komoly nyomást gyakorolt a fogyasztói kiadásokra, és minden régióban nőttek az eladatlan készletek.

Az IDC júniusi előrejelzése szerint az idei évben várhatóan 3,5 százalékkal, 1,31 milliárdra csökken az okostelefonok globális szállítása.

Közép- és Kelet-Európában az okostelefon-eladások 36,5 százalékkal zuhantak a második negyedévben az Ukrajna elleni orosz agresszió hatásai miatt. Ugyanakkor e régió országaira a globális kiszállításoknak mindössze 6 százaléka jut.

A globális kiszállítások visszaesése elsősorban a kínai eladások 14,3 százalékos zuhanásának tudható be. Az ázsiai és csendes-óceáni térségben (Kína és Japán nélkül) a kiszállítások 2,2 százalékkal csökkentek. (MTI)

 

Kapcsolódó cikkeink