A szőlő, amelyből egyetlen fürt is dollárezreket ér

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 07. 22. 11:15

A különleges szőlőfajtát a világon csupán egyetlen helyen termelik. A különleges minőségért borsos árat kell fizetni, egyetlen fürt több száz, de akár több ezer dollárt is érhet.

 

Kép: delish.com

A Ruby Roman nevű szőlő a világ egyik legritkább – és legdrágább- gyümölcse. Évente mindössze 2400 fürtöt termelnek ebből a szőlőfajtából.

A szőlő értékesítésére szigorú szabályok vonatkoznak: mindegy egyes fürtöt alaposan ellenőriznek, hogy a bogyók mérete -minimum 20 gramm- és cukortartalma- minimum 18%- megfelel-e az előírásoknak. A forgalomba kerülő szőlőfürtöket minőségi tanusítvánnyal látnak el.

Az így is luxus minőségű szőlőfajtának létezik még egy „prémium” kategóriája is. azokat a fürtöket árulják ebben a kategóriában, amelyeknek a bogyói minimum 30 gramm súlyúak, és a fürt minimum 700 grammos. Évente csupán néhány szőlőfürt éri ezt a minőségi szintet.

Aki meg szeretné kóstólni a szőlőfajták Rolls Royce-ának számító gyümölcsöt, annak jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia: egyetlen fürt jelenleg 396 EUR körül mozog. Jó hír azonban, hogy néhány üzletben lehetővé tették, hogy akár egyetlen szem szőlőt is vásárolhassanak a különleges csemegére vágyók. Az egyes bogyók mérete általában akkora mint egy ping-pong labda, de nem ritkák, az akár 3 cm-nél is nagyobb átmérőjű bogyók. Rendkívűl zamatos, különösen magas cukortartalommal rendelkezik, savtartalma azonban alacsony.

A ritka szőlőfajtát kizárólag Japán Ishikawa prefektúrában termesztik, prémium gyümölcsként 2008 óta forgalmaznak. Az első fürt Ruby Roman szőlőt 2008 augusztusban értékesítették, a 700 grammos különlegességért 910 USD-t fizettek. És ez még olcsónak is számít: állítólag 2016 júliusában egy 26 szőlőszemet tartalmazó fürt 8400 dollárért kelt el egy aukción a kanazawai nagykereskedelmi piacon.

(Rass Krisztina, magyarmezogazdasag.hu)

Kapcsolódó cikkeink