Tesco: egy falat sem veszhet kárba

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 05. 11:40

A Tesco társszervezőként vett részt a ma megrendezett „Élelmiszer-hulladék 2015: az elmélettől a gyakorlatig” elnevezésű prágai konferencián. Az élelmiszer-hulladék kérdése világméretű társadalmi vitatéma, és egyben az élelmiszer-áruházak egyik legnagyobb problémája. A Tesco aktív szereplője az ezzel kapcsolatos tapasztalatcserének és a bevált gyakorlatok megosztásának. A konferencián jelen voltak a cseh kormány és a közép-európai élelmiszerbankok képviselői, valamint az élelmiszer-hulladék témakörének legnevesebb szaktekintélyei.

tesco2

A Tesco a konferencián jelentette be nagyra törő célját, miszerint egyetlen falat fogyasztásra alkalmas élelmiszer sem veszhet kárba a közép-európai üzletágban. Annak érdekében, hogy segítsék a rászorulókat, azt az élelmiszert, amit nem tud értékesíteni a vállalat, jótékonysági szervezeteknek és közösségi csoportoknak adományozza.

Az áruházlánc már korábban is jelentős lépéseket tett a feleslegessé vált élelmiszerek adományozása terén: 197 közép-európai áruházának adományaiból eddig mintegy 4,3 millió adag étel jutott a rászorulóknak.

„Közép-európai hipermarketeink egy része már most is eladományozza az áruházakban keletkező élelmiszer-felesleget, de a lehető leghamarabb szeretnénk bevonni minden nagyáruházunkat a projektbe. Tudjuk, hogy nem lesz egyszerű, és a nehézségek leküzdéséhez számos partnerrel kell együttműködnünk, de hiszünk abban, hogy összefogással képesek vagyunk rá. Ez hatalmas lépés lesz annak érdekében, hogy egyetlen falat fogyasztásra alkalmas élelmiszer se vesszen kárba a Tescónál” – mondta Kevin Tindall, a vállalat közép-európai kiskereskedelmi igazgatója.

Az áruházlánc 1029 áruházzal üzemelő közép-európai üzletágának minden országában megosztja az élelmiszer-hulladékkal kapcsolatos tapasztalatait, hogy összehangolja az országok tevékenységét. A Tesco partnerkapcsolatra lépett a helyi élelmiszerbankokkal, és mostantól azok közép-európai képviselői között is elősegíti a bevált gyakorlatok és ismeretek átadását, így az élelmiszerek hatékony gyűjtését és elosztását.

„Az élelmiszer-hulladék túl nagy és komoly probléma ahhoz, hogy egyedül próbáljunk megbirkózni vele. Közép-európai működésünket nézve számos lehetőségünk nyílik arra, hogy eladományozzuk az áruházainkban felhalmozott élelmiszer-felesleget. Emellett beszállítóinkkal karöltve az ellátási láncban jelentkező élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentésén is dolgozunk. Hasonló kihívásokkal szembesülnek vásárolóink is otthonaikban, mi ebben is igyekszünk segíteni őket. A közeljövőben sok szó esik még erről a témáról. Minden közép-európai szervezetet együttműködésre biztatunk, hogy olyan környezetet alakítsunk ki, amelyben a kiskereskedők könnyedén eladományozhatják azt az élelmiszert, amit enélkül kidobásra ítélnének. Büszkék vagyunk arra, hogy a magyarországi Tescónál már többéves múltra tekint vissza az élelmiszer-felesleg felajánlása jótékony célra. Több mint 50 áruházunk rendszeresen adja át a már nem értékesíthető élelmiszereket a civil szervezetek munkatársainak. Reméljük, a jövőben egyre több partnerrel dolgozhatunk majd együtt, hogy a fogyasztásra még alkalmas élelmiszerek minél nagyobb arányban jussanak el rászorulókhoz” – tette hozzá Pálinkás Zsolt, a Tesco Magyarország ügyvezető igazgatója.

„Az Élelmiszerbanknál 10 éves fennállásunk óta célunk, hogy felkutassuk és összegyűjtsük a feleslegessé vált és megsemmisítés előtt álló, azonban lejárat előtti, minőségileg fogyasztható élelmiszereket. Ezeket 220 karitatív szervezeten keresztül több mint 300000 rászorulóhoz juttatjuk el ingyenesen. Indulásunk óta, évről évre növelve a begyűjtött élelmiszer mennyiségét, összesen 34600 tonna élelmiszert osztottunk szét. Ebben együttműködésünk kezdete óta jelentős szerepe van a Tescónak is, akik már több mint 450 tonna élelmiszerrel járultak hozzá munkánk sikeréhez” – foglalta össze Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

Élelmiszer-hulladék Közép-Európában

Jelenleg 197 közép-európai Tesco áruház adományozza el a feleslegessé vált élelmiszert. Eddig 1731 tonna felesleges élelmiszert adományoztunk az élelmiszer-bankok és más jótékonysági szervezetek számára. Ennek köszönhetően a rászorulók 4 327 500 adag ételhez jutottak. A közép-európai élelmiszer-bankok évente 1 462 400 rászorulón segítenek.

Magyarország/Helyi érdekességek
A Tesco jelenleg 51 magyar áruházából adományozza el a feleslegessé vált élelmiszert, közülük 2-ben most zajlik a frissáru termékek adományozásának tesztelése. Adományozási programja keretében a Tesco eddig több mint 450 tonna tartós élelmiszert adományozott a magyar élelmiszer-bankoknak, ebből több, mint 377 tonna adomány már az „élelmiszer-felesleg mentő” program részeként került átadásra. Ez hozzávetőlegesen 1 125 000 adag ételre elegendő (a hivatalos adatok alapján 1 adag étel = 0,4 kg).

Kapcsolódó cikkeink