7 millió euróért veszi meg a finn Valio a Rasio növényi fehérje üzletágát
A finn Raisio élelmiszeripari vállalat 7 millió euróért értékesíti növényi fehérje üzletágát, valamint a Härkis és Beanit márkákat a Valiónak. Az üzlet részeként a Kauhavában található növényi fehérje gyártóüzem eszközeit és az ott dolgozó munkavállalókat is átveszi a Valio. A tranzakció várhatóan márciusban zárul le.
A Raisio döntése a fogyasztói magatartás változására és a növényi fehérje üzletág gyenge eredményeire vezethető vissza – írja a Food Ingredients First. A vállalat nettó árbevétele ezen a területen 2024-ben 74,5 millió euróra csökkent a 2023-as 75,5 millió euróról, míg az EBIT 2023-ban -3,2 millió, 2024-ben pedig -2,6 millió euró volt. A Raisio szerint az üzletág eladása nem fog jelentős hatást gyakorolni a 2025-ös eredményre.
A Valio számára az akvizíció stratégiai lépést jelent, amellyel a tejipari vállalat élelmiszeripari szereplővé kíván válni, mert mint azt Tuomas Salusjärvi, a Valio ügyvezető alelnöke elmondta, a jövő élelmiszerrendszere egyaránt épít növényi és állati eredetű termékekre, valamint sejtkultúrából előállított élelmiszerekre. A vállalat célja, hogy tejtermékei mellett más alapanyagokra épülő élelmiszerekben is növekedést érjen el.
Kapcsolódó cikkeink
Franciaország: használhatók a húskészítmény-megnevezések a növényi alapú élelmiszerekre
A francia Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében a növényi alapú húshelyettesítők…
Tovább olvasom >Hús, tej, tojás? Így válthatók ki növényi alapú termékekkel
Folyamatosan nő a növényi alapú termékek népszerűsége, ma már a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A mostani fejlesztések évtizedekre meghatározhatják a borászat jövőjét
A magyar borászat jövőjét évtizedekre meghatározhatják a mostani fejlesztések, a…
Tovább olvasom >foodora: Valentin-napon már reggel 7-kor óvszert rendelnek
Tarolnak a virágosok, de csokoládét és alkoholt is sokan rendelnek…
Tovább olvasom >A magyar e-kereskedelmi forgalom növekedését már az import hajtja
2024-ben a teljes magyar e-kereskedelmi piac a PwC Q1-Q3 közötti…
Tovább olvasom >