60 ezernél is több magyar cég váltott vezetőt az idén

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 18. 11:03

Még nincs is vége az évnek, de 2016-ban a cégek 11 százalékánál történt tulajdonosváltás – idézi Pertics Richárdot, az Opten Kft. céginformációs igazgatóját a penzcentrum.hu.

iroda

A cégek tulajdonosi szerkezetében és egyéb alapparamétereiben szükségszerűek lehetnek a változások, azonban a változások gyakorisága árulkodó lehet a cégek életében.

A vállalkozások életútjának természetes velejárói az időnkénti székhelyváltások, ügyvezető cserék, vagy esetleges tulajdonosváltások. Különösen igaz lehet ez a fejlődő cégek életében. Az irodák kinövése, vagy a belső cégstruktúra növekedése szükségszerűen hozhatja a székhelyváltozásokat és az aláírók számának növekedését.

Ugyanakkor nem szabad félvállról venni a legegyszerűbb cégadat változást sem
– véli a szakértő.

Egyrészről a vállalkozásoknak operatív teendői is generálódnak, amennyiben partnereinél cégadat változások jelentkeznek, legyen az egy egyszerű bankszámlaváltás vagy címváltozás. Ennél is fontosabb ugyanakkor megbízhatósági szempontból figyelni a partnereknél bekövetkezett változásokat. A statisztikák azt mutatják, hogy bizonyos típusú cégadat változások gyakrabban előfordulnak a problémás cégeknél, ugyanakkor a hazai környezetben nem könnyű tisztán látni, hiszen hónapról hónapra cégek tízezreinél változnak még az alapadatok is.

A változások egyik legmeghatározóbb típusa a tulajdonosi szerkezetben történő változások, hiszen ez esetben jó eséllyel alapjaiban változhat a cég jellege. 2016 január és szeptembere között több mint 60 ezer cég esetében változott a tulajdonosi szerkezet valamilyen formában, ami nem túl biztató jelenség a hazai cégstruktúra egészének stabilitására nézve.

A szokásos ügymenet mellett nem ritkák az extrém esetek sem, például 300 cég legalább 3-szor váltott tulajdonost csak az idei év során, ezek vélhetően nem szokványos gazdasági tevékenység eredményei – mondja Pertics Richárd.

A tulajdonos vagy székhelyváltozások többnyire még magyarázhatók is lennének életszerű indokokkal, ugyanakkor a főtevékenységek tömeges cseréje már érdekesebb kérdés. 2016-ban több mint 10 ezer cégnek változott a főtevékenysége, tehát a teljes profilváltások száma is jelentős. Ez részben indokolható technikai hatásokkal és tényleges profilváltásokkal, de ez a nagyságrend nem egy túl kiegyensúlyozott gazdaságról árulkodik.

Szintén nem ritka az éven belüli többszöri főtevékenység váltás, ami már önmagában is érdekes kérdéseket vet fel, mindenesetre azt bátran állíthatjuk, hogy az üzleti tervek nem minden cég esetében elég kiforrottak a hosszú távú működéshez. (penzcentrum.hu)

Kapcsolódó cikkeink