400 milliárdot bukhatnak a vendéglátók

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 12. 15. 10:35

2020 egészét nézve. A tavaszi zárás, majd az őszi 23 órás, és a teljes bezárás ennyit vesz el vendéglátós piactól – írja a blokkk.com. És 2021 is zárással indul, ami a kilátásokat hosszabb távon is rontja. A szilveszteri trombitálás lefújása is nagy érvágás. Asztalfoglalás: 2022-re térhet vissza a régi világ a vendéglőkbe, de a kedvenc asztalod nem biztos, hogy a helyén maradhat.

Pontosabban a szilveszteri vendégek elmaradása december legvégén. A kényszerű zárások (a 23 órás, majd a teljes) az áprilisit közelítő mélységű gödörbe taszította a vendéglátást, akkor negyedére esett a piacuk. A nyár jobb hónapokat hozott, de az ősztől indult második járványhullám okozta bajok lemosták a vendéglős piac nagyobb felét. Ebből a gödörből sajnálatos módon már nem fog tudni minden vendéglátós kikapaszkodni.

Az elvitel, az áfakulcs csökkentése és a némi célzott állami támogatás annyit segít, hogy valamivel rövidebb lehet a lejtő. A szilveszter lefújása a legnagyobb kiesés év végén, hiszen sok a külföldi vendég elmarad.

Jelenleg azzal lehet számolni, hogy elérheti az ezer milliárd forintot a vendéglátók éves bevétele, az előző évi 1.468 milliárd forinthoz képest. Az év legeleje még erősen indult, a tavaszi gödör után a nyári hónapokban is zárkózott a vendéglátóipar, azonban az év utolsó két hónapja nagyot rántott a mérlegen, de lefelé.

Kérdés ráadásul, hogy a 2021-re átnyúló teljes zár meddig tart. Ráadásul csak egy óvatos, fokozatos nyitás várható, így nem csak 2020 nagyja, hanem 2021 első féléve is a vendéglátóhelyek gyengélkedő időszaka lehet. A magyar vendéglátózás sora is a járvány súlyosságától, további kimenetelétől függ.

Más országokban is leállították a vendéglátózást, ott is, ahol korábban szívesen dolgoztak a magyar szakácsok, pincérek. Most viszont kénytelenek a létszámot lefaragni.

A trombitálás elmaradása is nagy veszteség

Áprilisban a piacának háromnegyedét vesztette a vendéglátás. Most azért ennél kisebb zuhanással számolhatunk. Keserű pirula, de megtanulták az elviteles piac mikéntjét, bár ez sovány falat a korábbiakhoz képest.

A vendéglátás nagy szelete az úgynevezett kereskedelmi, egyszerűbben a hagyományos vendéglátás kényszerül szembenézni a nagyobb eséssel (ebben a vendéglő, a büfé, vagy éppen a cukrászda is benne van). 2019-ben a teljes 1.463 milliárdos vendéglátó forgalomból 1.331 milliárd forint volt ez az ág, mellette tizede a munkahelyi vendéglátás, mely 132 milliárd forintot könyvelhetett el. Utóbbiak viszont nem kényszerültek bezárásra, igaz, az áfakulcs is maradt a régi. De a home office és a digitális tanrend nekik is egy érvágás forrása.

Az áfakulcs csökkentésén ugyan nyertek hozzávetőleg 10 milliárd forintot a vendéglők, de az el is megy a veszteségek pótlására, vagy éppen a kiszállítás költségeire, ha nem akarnak túl sokat a vendégre zúdítani belőle. És a 400 milliárd piacvesztés mellett csekély pótlék.

Előbbiekből kiindulva az év vége már elveszett a vendéglátás számára, és a járványhelyzet alapján azzal is számolni kell, hogy 2021 kezdete sem lesz még egy derűs időszak.

2022-re foglalhatsz régi asztalt

A friss heti monitoros statisztika borús novemberi hozadékot rajzol. Bevételben november 27-ig (három nap híján az egész hónapban) 40% az elmaradás bevételekben korábbiakhoz képest:

 

És ha azt vizslatjuk, hogy adagban, mennyiségben hogyan változott a vendéglő piac, akkor ebből az is következik, hogy a 2020-as esztendőt követően a 2021-es év második felében előreláthatóan meginduló kilábalást követően 2022-ben lehet újra a régi a vendéglők világa. De sokan lesznek, akiknek előtte be kell zárniuk:

(blokkk.com)

Kapcsolódó cikkeink