400 élelmiszer kapott ársapkát Szlovákiában

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 03. 21. 11:10

Több mint 400 élelmiszerre húznak ársapkát a kereskedők a nyolc legnagyobb szlovákiai üzletlánc polcain, hogy mérsékeljék az inflációt.

Durvult az infláció

Az árplafon bevezetése hétfőtől lép életbe. Az befagyasztott élelmiszerárakról Samuel Vlčan szlovák földművelésügyi miniszter tájékoztatott:

„Az inflációellenes garancia azt jelenti, hogy minden áruházlánc nagyjából 30-100 olyan élelmiszerfajtát határoz meg, amelyekre három hónapon keresztül ugyanazt az árat garantálja.
Ez összesen 400 egyedi tételt jelent”

– írja az Infostart.hu.

„A változás főként alapvető élelmiszereket érint, amelyek évközi drágulása februárban meghaladta a 28 százalékot. Az élelmiszer-vásárlás egyre nagyobb összeget vesz ki az emberek pénztárcájából, a földművelésügyi tárca keze azonban meg van kötve, nem szólhatunk bele az árképzésbe”

– jegyezte meg a tárcavezető.

Elmondta ugyanakkor azt is, hogy figyelemmel követik a szomszédos országok – Magyarország, Lengyelország és Csehország – példáit, ahol a kormányok különböző intézkedéseket hoztak az infláció leküzdésére, például az alapvető élelmiszerek és az üzemanyagok árának a korlátozását vagy a jövedéki adók csökkentését. Samuel Vlčan szerint ezek azonban nem állították meg az inflációt, az üzletekben áruhiányhoz vezettek, miközben az érintett államoknak milliárdos károkat okoztak. „Ezért nem követtük ezt az utat” – tette hozzá a szlovák agrártárca vezetője.

Kapcsolódó cikkeink