340 millió eurót kapnak az aszálykárosultak Németországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 09. 13. 11:01

Akár fél millió eurót (160 millió forintot) is kiutalnak Németországban az aszálykárosult gazdaságnak, ha igazolni tudja, hogy valóban nagyok a veszteségei az idei aszály miatt. A kártérítés szabályrendszere még mindig nem végleges, de a sarokszámai már megvannak – írja az agrarszektor.hu.

Legfeljebb 250 alkalmazottja és 50 millió euró (16 Mrd forint) éves bevétele lehet annak a gazdaságnak, amelyik aszálykár-enyhítésben részesül, a maximálisan kapható összeg pedig 500 ezer euró (160 millió forint) lehet. Ezen felül a kártérítésben részesülőnek igazolnia kell, hogy a puszta léte forog kockán: az aszály elvitte az átlagosan várható termés harmadát, és a veszteségek meghaladják azt a pénzösszeget, amiből az adósságok törlesztése és a szükséges beruházások fedezhetőek.

A kárenyhítésre szánt keretből összesen 14 szövetségi állam gazdái részesülhetnek. Rajna-vidék-Pfalz és a Saar-vidék lemondott a kártérítés lehetőségéről. A tervek szerint nem kaphat támogatást az a cég, amelyikben az állam 25 százaléknál nagyobb részesedéssel bír, illetve azok, amelyek bevételei több mint 35 százalékban a mezőgazdaságon kívüli tevékenységből származnak. A kártérítés mértéke legfeljebb 50 százalékos lehet. A 2500 eurót el nem érő károkat nem térítik meg.

A tervezetet még Németországon belül és az Európai Bizottsággal is egyeztetni kell, a végleges verzió szeptember 20-án jelenik meg. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink