Magazin: 3, 2, 1… zéró!

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 06. 21. 07:06

Búcsút inthetünk annak az elképzelésnek, hogy a szénsavas üdítőitalok fogyasztása – magas cukortartalmuk miatt – nem ajánlott diétázók számára. A kategória gyártói a piaci trendekre reagálva, egyre szélesebb „zero” választékkal örvendeztetik meg a fogyasztókat, arra is ügyelve, hogy a cukor helyettesítésére használt édesítőszer is minél természetesebb legyen. Ezen törekvésükre a vásárlók pozitív reakciója sem maradt el.

Az üdítőitalok piacán 2018-ban két számjegyű növekedés volt érzékelhető, a teljes piac értékben csaknem 12%-ot növekedett.

Pessenlehner Dóra
vásárlói marketing vezető
Coca-Cola HBC
Magyarország

– Ezt a növekedést mind a saját esetünkben, mind a versenytársaknál elsősorban az innovációk vezérelték, ezen belül is a zero variánsok, amelyek egyre több emberhez és egyre nagyobb mennyiségben jutnak el. Ha a piac összetételét nézzük, szinte minden mutató nőtt: több fogyasztó vásárol a kategóriában, a meglévők pedig nagyobb gyakorisággal és mennyiségben visznek háztartásukba a termékekből – tájékoztat Pessenlehner Dóra, a Coca-Cola HBC Magyarország vásárlói marketing vezetője.

Az Aquarius-Aqua Kft. szakemberei szerint az egyik legfontosabb külső tényező, a jogi környezet változása volt, mely során a NETA (népegészségügyi termékadó) mértéke 7 Ft/literről 15 Ft/literre emelkedett 2019. január 1-jétől a 8 g/100 ml-nél magasabb cukortartalmú üdítőitalok esetében. A gyártók erre reagálva még több terméknek csökkentették a cukortartalmát, hiszen a drasztikus emelést már nemcsak az economy, de már a mainstream termékek sem „bírták el”.

Jencs Bálint
üzletfejlesztési
igazgató
Aquarius-Aqua

– A piac továbbra is töretlenül növekszik, és vele együtt szerencsére a QUEEN üdítőcsalád is a piaci növekedés felett teljesít. A 2018-as új termékek szépen hozzáadtak az alap kólaválasztékhoz, és kannibalizálás helyett növelni tudták az alap QUEEN Cola variánsunkat is, a márkánk zászlóshajóját – ismerteti Jencs Bálint, az Aquarius-Aqua Kft. üzletfejlesztési igazgatója.

A Márka Üdítőgyártó Kft. saját és piaci tapasztalatai is azt támasztják alá, hogy a fogyasztói bizalmi index és az egészségtudatosság továbbra is pozitív tendenciát mutat, ami kifejezetten kedvez ennek az impulzívnak mondható termékkategóriának.

Horváth Adrienn
marketingigazgató
Márka Üdítőgyártó

– 2017-ről 2018-ra értékben 34%-ot, mennyiségben 37%-ot sikerült növekednünk, ami mindennek, valamint az új, saját, felsőlajosi üzemünk teljes (m)értékű indulásának és működésének köszönhető. Mindez igazolja álmunk és terveink létjogosultságát, és így a zöldmezős beruházásunk már most második etapjához ért, elkészült raktárunk bővítése és a nyár folyamán egy újabb gyártósort is telepítünk, amitől további növekedést várunk, mind belföldi, mind a már megkezdett export értékesítésben. A 2017-ben célként kitűzött 100 millió literes gyártásunk így már a közeljövőben realizálódhat, amire mind a menedzsment, mind az immár bő 80 főre nőtt Márka-csapat méltán büszke – hangsúlyozza Horváth Adrienn, a Márka Üdítőgyártó Kft. marketingigazgatója.

 

 

Pezsegnek az ízek

Jenei Tamás
kereskedelmi
igazgató
HELL ENERGY
Magyarország

– Az élelmiszeripari fogyasztói trendek a kiegyensúlyozottság irányába mutatnak, és ez a szénsavas italokra is egyre inkább igaz lesz. A XIXO szénsavas termékei megjelenésük óta különleges összetevőkkel készülnek: olyan új generációs frissítőket szerettünk volna a fogyasztók kezébe adni, melyek sztíviával és gyümölcscukorral készülnek – hangsúlyozza Jenei Tamás, a HELL ENERGY Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója.

Jencs Bálinttól megtudjuk, hogy ízek terén az elmúlt időszak egyértelműen az ízesített kólákról szólt. A két nagy márka a piacon sorra dobta piacra a különböző ízvariánsait többféle kiszerelésben. Meglovagolva a kólák „hype”-olását, a QUEEN is előrukkolt kétféle ízesített kólával, a cukros QUEEN Cola LEMON-nal és a cukormentes QUEEN Cola Zero Cherryvel, felrázva a QUEEN fogyasztókat Csipkerózsika-álmukból, ami az elmúlt pár év fejlesztésmentes időszakát illette.

Pessenlehner Dóra arra emlékeztet, hogy Magyarországon alapvetően nagyon népszerűek a citrusos ízek, ezért a tavalyi év slágere vállalatuk életében is egyértelműen a Coca-Cola zero lemon volt.

– A Fanta esetében az egzotikus ízek mindig is nagy népszerűségnek örvendtek, míg más piaci szereplőknél kifejezetten a hagyományos gyümölcsök dominálnak. A zero termékek sikere töretlen a piacon, a Coca-Cola márka 2018-ban csak a cukormentes variánsokból 1,8 százalékpontos piacrész-növekedést tudott elérni.

A Márka klasszikus szénsavas palettájában a 2,5 literes, családi kiszerelésű szőlő- és kólaízek produkálták a legnagyobb növekedést. A legmagasabb értékesítési volument továbbra is a nagy vezérek, azaz a 2 literes szőlő és a meggy képviselik, melyekhez az elmúlt 1-2 évben teljes mértékben fel tudott zárkózni a narancs is.

– Szénsavas limonádéink közül a bodzaíz hozta a legnagyobb növekedést, kb. 95%-ot mind értékben és mennyiségben. Így minimálisan megelőzte a második helyre befutott szamócaízesítést. A citrusízek sem elhanyagolható, kb. 50%-os növekedést produkáltak. Klasszikus szénsavas üdítőink esetén a cukormentes verziók kb. 10%-át teszik ki a kategória eladásainak, növekedésük az elmúlt évben átlagosan kb. 30%-os volt – avat be Horváth Adrienn.

 

 

 

 

Fontosabb lett a kényelem

A Coca-Cola HBC Magyarországnál úgy látják, a szénsavas üdítőitalok esetében erősen jelen van a márkaszeretet. Különösen igaz ez az ünnepi alkalmakra, amikor mindenki a legjobbat szeretné az asztalon tudni.

– Jellemzően a Coca-Cola ízeknél van erős kapcsolódás, hiszen itt a legegyedibb a receptúra, de mostanra komoly kapcsolódást látunk például a tinik és a Fanta között is – jelzi Pessenlehner Dóra. – A drágább termékek felé való elmozdulás miatt már egyértelműen gyorsabban nő a forintbeli növekedés, mint a literben kifejezett, ami nagy részben a diszkont hálózatoknak köszönhető. A fogyasztók egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy a gazdaságos kiszerelésektől a kényelmi termékek felé forduljanak. A vállalatunk esetében ez utóbbit a dobozos termékek fedik le, amelyeket az otthoni felfrissülésre szánunk akár egyedüli, akár társas eseményeken való fogyasztásra.

Jenei Tamás arra világít rá, hogy az emberek nyitottak az újdonságok iránt, ez az egyik titka a XIXO brandnek.

– Márkahűség tekintetében mondhatjuk, hogy a fogyasztók örömmel köteleződnek el a bevált gyártó mellett a szénsavas kategóriában is, a XIXO háza táján ezt az értékesítési volumenben tapasztalt két számjegyű növekedés tanúsítja – fejti ki a HELL ENERGY Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója.

Az eladás szerkezetében és a kiszerelésekben szignifikáns változást nem tapasztaltak az elmúlt időszakban, kivéve a fémdobozos csomagolás felé elmozduló trendeket, hiszen egyre többen tudják, hogy a környezettudatosság, fenntarthatóság tekintetében ez a legoptimálisabb választás.

A Márka üdítők esetében továbbra is a nagyobb, családi, vagy otthoni kiszerelések a befutók. Mindemellett a félliteres kiszerelésben tapasztalnak szép számú plusz keresletet mindegyik kategóriában, aminek kedvez a folyamatosan bővülő kihelyezett hűtőparkjuk is.

– A korábbi évekkel szemben a diszkontokban sikeres előrelépéseink voltak az elmúlt időszakban, amit jelenleg és a jövőben is folytatunk. Mindemellett az eddigi eredményeinket sikerült mind a hazai láncokban, mind a multiknál megerősíteni. A Márka Szőlő 46 évvel a megszületése után, még most is tud a meggyel és málnával karöltve, több mint 40%-os növekedést produkálni. Ugyanekkora eredményként tekintünk az új generációs ízekre is, mint a narancs, jaffa, vagy a kóla, amelyek átlagosan szintén 25% felett nőttek, kiszereléstől függően. Így elmondhatjuk, hogy a fogyasztók továbbra is keresik az újdonságok mellett is a hagyományos, magyar gyümölcsök ízvilágát a szénsavas üdítők esetében – jegyzi meg Horváth Adrienn.

Jencs Bálint az elhangzottakat azzal egészíti ki, hogy kutatásaik alapján, melyet a szénsavas üdítőital kategóriában végeztek, arra a következtetésre jutottak, hogy egy hatalmas generációs űr tátong a kategóriát főként fogyasztó 14–29-es korcsoport és a kategóriát fokozatosan elhagyó 50 év felettiek fogyasztási szokásai között.

– A fiatalokat a piacvezető márkák vezérlik, melyek folyamatosan kommunikálnak nekik, az idősebbek viszont sokkal nagyobb számban kötődnek még azokhoz a brandekhez, melyek még a rendszerváltás előtti időkben születtek és alakult ki bennük kötődés irántuk – osztja meg véleményét az Aquarius-Aqua Kft. üzletfejlesztési igazgatója, hozzátéve, hogy meglátása szerint a rendszeres fogyasztók körülbelül kétharmada márkahű. Ebben a csoportban a kólafogyasztók aránya több mint 50%, akiknek a négyötöde a piacvezetőt fogyasztja. Vagyis elég „fejnehéz” a piac, nehéz újat mondani vagy mutatni.

 

Klasszikus ízek, izgalmas újítások

A Coca-Cola HBC Magyarországnál tavaly és tavalyelőtt a tinik nagy kedvence volt a Fanta Instamix, 2018-ban pedig semmi sem tudta felülmúlni a Coca-Cola zero lemon bevezetésének sikereit. Ezenkívül még a Fanta eper-kivi zero népszerűsége is töretlen, amelynek bevezetését a fogyasztók maguk szavazták meg a vállalat közösségi média felületein.

– Természetesen az is előfordul, hogy egy régi fogyasztói igénynek hajtunk fejet: idén bevezettük a Coca-Cola Vanilla zerót. Az idei nyár különlegessége pedig a Sprite zero menta lesz, amely a határtalan szabadság és a felhőtlen szórakozás évszakához csodálatosan illeszkedő üdítőital – avat be Pessenlehner Dóra.

A vállalat tavaly nagyon erős fesztiválkampánnyal jelentkezett, amely során belépőjegyet lehetett nyerni kupak alatti kód feltöltésével. Ez a kampány rendkívül jól sikerült, így idén is megismétlik.

Az elmúlt időszakban a QUEEN Cola Lemon és QUEEN Cola Zero Cherry mellett az Aquarius-Aqua Kft. teljes termékcsaládja megújult külsőt kapott, felfrissített címkékkel és folyamatos marketingtámogatás kíséretében. Ízválaszték tekintetében is bővülést terveznek idén a gyümölcsös ízekben, de ennél fontosabb lépés lesz, hogy megjelennek a 2 literes és a 1,5 literes kiszerelésekben is, ezzel növelve a fogyasztói bázist és a márka ismertségét. Reagálva a cukorcsökkentési hullámra, a QUEEN ízeiben is egyre több lesz a cukormentes változat aszpartámmentesen.

A Márka Üdítőgyártó Kft. beruházása második etapjához ért, amely magában foglalja mind raktározási, mind termelési kapacitásuk bővítését, melynek köszönhetően már beléphettek a saját márkás gyártók közé.

A vállalat a hazai piacra is koncentrál termékfejlesztései során. A klasszikus szénsavas üdítőcsalád új tagja a Körte-zsálya, mely egyszerre illeszkedik a klasszikus magyar gyümölcsök sorába, mint a szőlő vagy a meggy, ugyanakkor megfelel az újdonság, változatosság keresésének is. Egyedi mix. Limonádé újdonságuk a Málna-citromfű.

A HELL ENERGY Magyarország Kft. idén két új, cukor- és aszpartámmentes üdítőt vezetett be, friss, nyári ízekkel. Az egyik a málna-menta, a másik a piros szőlő, amelyek csomagolásukban is új színt hoztak a piacra.

– Az innováció mind a HELL, mind a XIXO életében kiemelt jelentőséggel bír, hiszen saját italdobozgyárral és töltőüzemmel rendelkezünk, amelynek köszönhetően nagyon gyors lefutással valósíthatjuk meg a megálmodott új ízeket, termékeket. Mondhatjuk, hogy nálunk folyamatosan zajlik a fejlesztés, és idén már két új zéró termékkel rukkoltunk elő a szénsavas portfóliónkban, de az újdonságok sora ezzel még nem ért véget, lesz még új termékünk 2019-ben a XIXO égisze alatt – vetíti előre Jenei Tamás.

Idén elindították az FMCG-szektor eddigi egyik legnagyobb nyereményjátékát, amelynek a fődíja egy BMW 840d sportkupé. Emellett a teljes XIXO portfólió új csomagolást kapott, amely nemcsak a designt, hanem a felületkezelést is érintette, így a szénsavas italok már különleges, soft touch lakkozású dobozban érhetőek el.

Halász Gábor
brand manager
Maspex Olympos

A Maspex Olympos Kft. csakúgy, mint az elmúlt években, idén is új ízzel jelent meg a piacon.

– A „light” termékek az elmúlt évben több mint kétszer akkora mértékben tudtak növekedni, mint a hagyományos szénsavas üdítőitalok. Az Apenta új termékbevezetésénél is gondoltunk a cukormentes üdítőitalok fogyasztóira és a Light termékcsaládunkat bővítettük. Már kapható a boltokban a limitált kiadású Apenta Light eper-vanília ízű szénsavas üdítőital is – nyilatkozza Halász Gábor.

A brand manager azt is elárulja, hogy a TV-csatornákon már látható az Apenta szénsavas üdítőitalainak idei TV-reklámja.

Budai Klára

Kapcsolódó cikkeink