2019-től jöhet az azonnali utalás

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 05. 30. 11:28

A tervek szerint 2019. július 1-től jöhet az azonnali átutalás Magyarországon. A komplex pénzforgalmi fejlesztés alapjaiban változtathatja meg a mindennapjainkat. Az új rendszer a jövőben számos élethelyzetében helyettesítheti a készpénzt, de akár a bankkártyát is – írja a penzcentrum.hu.

ora

Bár ma még futurisztikusnak tűnik, de hamarosan alapelvárás lesz az azonnali utalások teljesítése hazánkban. Jelenleg 1-1,5 óra alatt mennek végbe a banki utalások, az azonnali utalás bevezetése azonban egy komoly dimenzió váltást jelent – kezdte előadását Bartha Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrák igazgatója, a Portfolio Pénzügyi IT konferenciáján. Bár már külföldön is megtalálható ez a technológia, ehhez azonban a legtöbb esetben a bankok önkéntesen csatlakozhatnak. Ellenben Magyarországon nem lesz választás, 2 évben belül minden pénzintézetnek nyújtania kell majd ezt a szolgáltatást.
A rendszer 2019. július elsején indulhat el.

Ez azt jelenti, hogy nem lesz szükség minden élethelyzetben 16 és 24 számlaszámból álló azonosítókat használni, hanem elég lesz tudni az e-mail címét, vagy a telefonszámát és kezdetben az adószámát annak, akinek utalni szeretnénk. Később pedig további másodlagos azonosítok jöhetnek a rendszerben.
A jelenleg ismert leghatékonyabb fizetési módokat szeretnénk Magyarországon bevezetni- tette hozzá Bartha Lajos.

Magyarországon a készpénz használata nagyon költséges. Évente 400 milliárd forintot költünk arra, ahogy fizetünk. Bartha Lajos szerint ebből legalább 100 milliárd forintot lehetne megspórolni az új rendszer bevezetésével.

A fogyasztók pedig az eddigieknél jóval gyorsabb elektronikus fizetési rendszert használhatnak majd. Ráadásul a másodlagos azonosítókkal a tranzakciók indítása sokkal kényelmesebb lesz, és a fizetési helyzetek szélesebb körében is alkalmazható lesz az azonnali utalás, így olyanokban is, ahol jelenleg csak a készpénz jelenti a megoldást.

Változás jöhet például:

az autó, ingatlan vásárlásakor,

szolgáltatások (pl. egy szerelő) kifizetésekor,

a magánszemélyek közötti pénzküldésben,

az online vásárlásban,

de a számlák kifizetésének jelenlegi módja is megváltozhat.

Az átutalások azonnali teljesülése alapjaiban érinti a jelenlegi fizetési rendszerek működését és mind a központi rendszerek, mind pedig a bankok részéről egy rendkívül komplex pénzforgalmi fejlesztést jelent.

Persze emiatt a bankkártyák és a készpénz még jó pár éven keresztül nem fog eltűnni a boltokból, de vélhetően képes lesz majd ezeket leváltani az azonnali átutalási rendszer. Hiszen az MNB által bevezetni tervezett azonnali fizetési rendszer, ill. az arra épülő szolgáltatások jelenthetnek versenytársat a kártyás fizetéseknek.

Az azonnali fizetési szolgáltatás néhány másodperces lebonyolítási ideje kellően gyors ahhoz, hogy akár a fizikai elfogadóhelyeken (pl. bolti vásárlásnál) is alternatívát nyújtson a készpénznek vagy a kártyás fizetésnek, emellett számos előnnyel is rendelkezhet, pl. a kártyás fizetéshez képest a kedvezményezett kereskedő nem néhány nappal később, hanem pár másodperc múlva juthat hozzá pénzéhez.

Magánszemélyek esetén a személyek közötti és a kiskereskedelmi fizetéseknél egyaránt használható, új fizetési megoldások jöhetnek létre, a gyors teljesítés pedig csökkentheti a vállalati szektorban megfigyelhető bizalomhiány készpénzhasználatot ösztönző hatását is. Emellett az új alapinfrastruktúra támogatja az innovatív fizetési megoldások létrehozását, amely egyrészt hosszú távon is növeli a hazai bankszektor versenyképességét, másrészt pedig egyszerűsíti az innovatív szolgáltatásokat nyújtó új szereplők piacra lépését. (penzcentrum.hu)

Kapcsolódó cikkeink