2012. közepétől legfőképp a kereskedelem finanszírozza az élelmiszerlánc-felügyeletet

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 02. 13:10

Átalakul a jövő év közepétől az élelmiszerlánc-felügyelet finanszírozása, a szakemberek általi elavultnak ítélt rendszert, felváltja egy másik, amely figyelembe veszi a megváltozott viszonyokat – jelentette be Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten egy szakmai konferencián.

Az állategészségügyi aktualitásokkal foglalkozó fórumon – amelyet a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Magyar Állatorvosi Kamara szervezett – a helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a finanszírozásban a jövőben a kereskedelemnek nagyobb szerepet kell vállalnia, mert az eddigi terheket viselő húsipar, és állattenyésztés már kisebb kockázatú mint korábban. Ezért át kell alakítani a finanszírozás terheinek megosztását.

Így korábban a finanszírozáshoz a húsipar 47, az állattenyésztés mintegy 14, a kereskedelem pedig 18 százalékban járult hozzá. Ez az új rendszerben jelentősen eltolódik a kereskedelem felé 53 százalékkal, míg a húsipar 15, az állattenyésztés pedig 4 százalékkal részesedig a felügyeleti rendszer finanszírozásából a jövőben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink