2010 nyarától egy év alatt csak egy gyorskölcsön vehető fel

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 10. 00:03

A karácsony közeledtével újra népszerűek az áruhitelek. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kellő megfontoltságra és előrelátásra figyelmezteti a hitelfelvevőket.

Több pénzügyi intézmény hagyományosan a vásárlási rohamok kiszolgálójává vált az elmúlt években. A felvehető áruhiteleken kívül a bankok hitelkártyával is segítik a könnyebb vásárlást, ám a kedvező színben feltüntetett konstrukciók mögött gyakran magas költségek és bújtatott többlet-kötelezettségek húzódnak meg. Így a karácsonyi bevásárlás során, amennyiben arra lehetőség van, inkább a megtakarításokból vásároljunk, a különböző hitelek ugyanis csak tovább növelik a háztartás adósságállományát.
A sokasodó fizetési nehézségekből kiindulva született meg az a törvényjavasalat, amely jövő év júniusától egy ember számára évi egyetlen alkalomra korlátozná az olyan kölcsön felvételét, amely éven belüli lejáratú, 65 százalékot meghaladó teljes hiteldíjmutatójú, s összege nem haladja meg a 250 ezer forintot. A kölcsön lejárata egy alkalommal legfeljebb hat hónappal hosszabbítható meg. Az indítványt az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításához nyújtották be.
A javaslatot az Országgyűlés a kormány ellenében fogadta el, a törvényjavaslat zárószavazása várhatóan jövő héten lesz. A módosító javaslat a rendkívül magas thm-mel nyújtott hitelezést, elsősorban az úgynevezett gyorskölcsönöket nyújtó cégek tevékenységét kívánja korlátozni – írja a Népszava Online.




Kapcsolódó cikkeink