20 milliárdos támogatást kapnak idén az állattenyésztők

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 27. 13:10

2011-ben összesen 20 milliárd forint támogatást kap a magyar államtól a sertés és baromfiágazat. Erről Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára beszélt a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) konferenciáján.

A helyettes államtitkár a Terméktanács konferenciáján beszámolt arról, hogy a 20 milliárd forint fele állatjóléti intézkedésekhez köthetően igényelhetők, bő 7 milliárd az egyes állatbetegségek megelőzésére és gyógyítására használható fel – olvasható a vidékfejlesztési tárca Szabad Föld Online-hoz megküldött közleményében. Az állati hulla-elszállítási és -ártalmatlanítási költségek támogatására 2,5 milliárd forintot kaphatnak az állattartók, míg egyéb állattenyésztési feladatok támogatására 750 millió forintot biztosít a tárca.

Feldman Zsolt szólt arról is, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (UMVP) keretében az idén már több intézkedés is megvalósult az állattartók támogatásában. Az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázat III. ütemében 46,2 milliárd forintot ítéltek oda 338 beruházás finanszírozására. Az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramon belül lehetőség van az UMVP pályázataihoz kedvezményes kamatozású, hosszú lejáratú beruházási hitel felvételére is. A helyettes államtitkár ismertette, hogy az agrár-forgóeszköz vis maior hitelprogram 11 milliárd forintos kölcsönt biztosít az elemi és katasztrófakárt szenvedett mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozásoknak.

E források mellett hitelt is felvehetnek a gazdálkodók, mivel néhány napja már hozzáférhető az Agrár-forgóeszköz Hitelprogram keretében 15 milliárd forint összegű kölcsönlehetőség is. Míg az Agrár Széchenyi Kártya szabad felhasználású folyószámlahitel is hamarosan rendelkezésre áll, amely 500 ezer és 25 millió forint közötti összegben igényelhető – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink