20 éves a Haxen Király étterem

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 30. 10:54

Születésnapját ünnepelte hétvégén a főváros egyik legkarakteresebb étterme, a Haxen.

20 eves Haxen Kiraly etterem 1

Kevés magyar étterem állítja össze étlapját „monarchia-beli” fogásokból, pedig már maga a kifejezés is bő teret ad a polgári konyhát kedvelő vendéglősök kreativitásának. Ám a budapesti Haxen Király étterem koncepciójában nem ez az egyetlen eredeti elem. Az is ritka ugyanis, hogy egy magas minőségű alapanyagokat használó üzlet „középről” ne a fine dining irányába mozduljon, hanem a modern technológiák alkalmazása mellett odafigyeljen az adagok méretét tartsa prioritásnak.

A 20. születésnapját kollégákkal, barátokkal, törzsvendégekkel szeptemberben ünneplő Haxen evolúciós fejlődését tanítani kéne. Radvánszki Attila és Éva tulajdonosok, úgy tűnik, érzik a piacot – nem a mindenkori divatos trendekhez alkalmazkodnak, hanem a fogyasztó igények változásaihoz, és azokhoz láthatóan jól: kevés hasonló méretű és kategóriájú hely mutathat fel ehhez hasonló folyamatos sikert az elmúlt két évtizedben. Pedig eleinte sokan óvták őket attól, hogy ezen a környéken próbálkozzanak, a hirhedt Wittman fiúk egyenesen úgy fogalmaztak: nagy naivság kell ahhoz, hogy valaki ilyen szintű vendéglátással próbálkozzon a Király utca külső részén.

A sokáig jól menő Haxen Király Söröző neve és kínálata lassan megváltozott: Haxen Király Étterem lett belőle. Enteriőrjében a monarchia-tematika nem igényelt túlzott változtatásokat – bár itt továbbra sem déd- és ükanyáink étkezőinek bútorait kell keresni –, ezzel együtt a pinceszinten a közelmúltban megnyitott különterem (amivel a hely befogadóképessége 180 főre nőtt) és a mosdók sokkal inkább már a 21. század modern eleganciáját tükrözik. Az étlap a mai felső-középpolgár ízlését elégíti ki, aki a korábbi sztár-fogás, a csülök helyett már mind többször steaket rendel – ebből itt aztán van új-zélandi, argentin, brazil, sőt, prime Angus is az USA-ból.

Maradt a remek bajor sör, ám a Haxen repertoárja magyar borok szép választékával, és egy tárolásukra alkalmas dekoratív látvány-bortrezorral is bővült.

20 eves Haxen Kiraly etterem 2

20 eves Haxen Kiraly etterem 3

20 eves Haxen Kiraly etterem 4

20 eves Haxen Kiraly etterem 5

20 eves Haxen Kiraly etterem 6

Kapcsolódó cikkeink