2 milliárd Ft értékű beruházás a Kométánál

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 26. 12:06

A Kométa ’99 Zrt. idén is folytatta beruházásait Magyarországon annak érdekében, hogy piaci pozícióját megszilárdítsa, valamint az ágazat további, illetve a dél-dunántúli régió fejlődéséhez jelentősen hozzájárulhasson. A vállalat a beruházáshoz szükséges erőforrás egy részét pályázaton nyerte el 2008-ban, amelynek köszönhetően sikerült a tavalyi évben új cellákkal bővítenie szalámiérlelő üzemét, idén pedig teljesen felújította a vágóhídját – beleértve a sertésvágót, a húsdarabolót és a húscsomagoló üzemet is. Az új vágóvonal ünnepélyes átadásán – amelyre 2011. október 25-én került sor – Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért Felelős Államtitkárság vezetője, Szita Károly, Kaposvár polgármestere és Giacomo Pedranzini, a Kométa ’99 Zrt. ügyvezető igazgatója vágta át a szalagot. A Kométa ’99 Zrt. beruházásaink összértéke elmúlt 10 évben meghaladta a 8 milliárd forintot, törekvéseinek méltó elismerése az idén másodjára elnyert Superbrands 2011 Díj, valamint első alkalommal büszkélkedhet a Business Superbrands elismeréssel is.

A Kométa a hazai húsipar legfontosabb szereplőinek egyike. A vállalat erőfeszítései azt az energikus hozzáállást fémjelzik, amelyek – sokszor a nehéz gazdasági viszonyok, külső körülmények ellenére is – a folyamatos fejlesztésre, beruházásra irányulnak. A 2008-as ÉLIP1-es pályázaton elnyert több mint 400 millió forintos támogatásnak köszönhetően 2010-ben került átadásra az új szalámiérlelő részleg, amely nem csupán 30 százalékkal javította a vállalat gyártókapacitását, hanem a részlegben beüzemelt zárt ciklusú hűtés-fűtési rendszernek köszönhetően az energiafelhasználását is jelentősen csökkentette. Idén készült el az új vágóvonal korszerűsítése, aminek eredményeként mostantól évi 800 000 darab sertés feldolgozására, valamint 20 000 tonna húskészítmény – amelyből 2200 tonna nemes penészes szalámi, 7500 tonna pedig konyhakész előrecsomagolt hús – előállítására válik képessé a vállalat, továbbá e beruházások egyúttal a munkahelyek megőrzését is szolgálják.

„Köszönetet mondok mindazoknak, akik fontosnak tartják és tesznek is azért, hogy a kaposvári élelmiszeripar a helyi gazdaság motorjává váljon. Elkötelezettek vagyunk a helyi termékek népszerűsítésében, hiszen ha a kaposváriak a városban működő vállalkozások garantáltan egészséges élelmiszereit fogyasztják, azzal munkahelyeket teremtenek Kaposváron”. – mondta el Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

„A gazdasági válságból való kilábalás és a magyar vidék talpra állítása elképzelhetetlen az állattenyésztés és az élelmiszer-feldolgozás fejlesztése nélkül. A magas szinten feldolgozott, kiváló minőségű magyar élelmiszerekkel új piacokat teremthetünk itthon és külföldön egyaránt. Ez biztosítja a vidéki munkahelyek megőrzését, a foglalkoztatottság növekedését, a vidéken élő családok boldogulását. A Kométa ’99 Zrt. eddig is nagy felelősséget vállalt magára a magyar családok iránt, mivel a cég 600 embernek ad munkát, ezzel Kaposvár és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója. Az új szalámi érlelő üzem, és a felújított sertésvágó, húsdaraboló, húscsomagoló üzem átadásával a vállalat további munkahelyeket hozott létre.” – mondta el Dr. Kardeván Endre a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A hatékonyság növelése kiemelten fontos a vállalat számára, hiszen jelentős hazai és külföldi piaci részesedéssel bír. Magyarországon valamennyi vezető kereskedelmi lánc partnere, minőségi termékei szinte minden üzletben megtalálhatók, valamint export tevékenysége is jelentős, hiszen mintegy 20 országba szállít – e tevékenysége a forgalma mintegy 30 százalékát teszi ki –, elsősorban Olaszországba, Spanyolországba és Németországba, de például Csehországba, Szlovákiába, Szlovéniába, Romániába, Oroszországba, Ukrajnába, Horvátországba, Bosznia-Hercegovinába is, valamint olyan Európán kívüli országokba is, mint Japán vagy Korea, valamint a Karib-térség.

A Kométa a fejlesztései alkalmával nem csupán a hatékonyság növelésére fektet kiemelt hangsúlyt, hanem az energiafelhasználás csökkentésére is. A vállalat következő beruházása a jelenleg is folyamatban lévő saját szennyvíz-üzem és kazánház kialakítása, amely révén tovább csökkenthető a vállalat környezeti terhelése. A Kométa hisz abban, hogy fejlesztéseinek, a minőségbiztosításra irányuló vállalatirányítási politikájának köszönhetően változatos, de mindenekelőtt minőségi termékpalettát tudhat magáénak; mikro- és makrokörnyezetéért tenni akaró vállalatként hozzájárul Kaposvár és a régió fejlődéséhez – stabil és kiszámítható munkahelyek biztosításával, hiszen mintegy 600 fős dolgozói létszámával a régió egyik legnagyobb foglalkozatója. Odafigyel a kiváló szakemberek képzésére, utánpótlására és megtartására, ezek érdekében évente hajt végre jelentős mértékű béremelést, idén tavasszal pedig tovább bővítette dolgozói kompenzációs csomagját.

„A Kométa életében jelentős mérföldkő az új vágóvonal átadása és beüzemelése, amely révén a változatos piaci igényeknek maximálisan képesek vagyunk eleget tenni. Hiszem azt, hogy az elhúzódó gazdasági válság ellenére csak előremutató gondolkodással és töretlen fejlesztési hajlandósággal lehet sikert elérni. Meggyőződésem, hogy ezzel a befektetéssel a teljes élelmiszeripar hatékony működéséhez hozzájárulhatunk, továbbá bízom benne, hogy az élelmiszerlánc többi szereplője is hozzáteszi ehhez a maga részét.” – mondta Giacomo Pedranzini, a Kométa ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódó cikkeink