18 éves a Magyarország Tortája verseny
Az ipartestület meghirdeti az AM Ágazati Értéktárba is nemzeti értékként felvételt nyert Magyarország Tortája versenyt – immár 18-adszor –, melynek témája a 140 éves hungarikum, a dobostorta.
A cikk a Trade magazin 2025/4. lapszámában olvasható.
Dobos C. József ikonikussá vált tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Az idei versennyel a szervezők a világhírűvé vált mester munkássága előtt tisztelegnek!
A szervezők a versenyre nem új dobostortát várnak, sokkal inkább arra kíváncsiak, milyen új ötleteket tudnak megvalósítani a versenyzők a dobostorta jellegét adó alapanyagok (tojás, cukor/karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, bourbon vaníliás cukor és/vagy vaníliarúd) és az alábbi, magyar alapanyagokból álló kosarak felhasználásával:
– Kárpát-medencében őshonos fűszerek (pl. kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor),
– hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok
(például barackpálinka, szilvapálinka, almapálinka, meggypálinka, pl. kéknyelű, furmint, hárslevelű, kadarka),
– őshonos magyar gyümölcsök (például berkenye, kajszibarack, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye, szilva).
A versenymunkák nem tartalmazhatnak aromákat, fondokat, ét-, tej- és fehér bevonókat, növényi habot, margarint, egészségre ártalmas mesterséges adalékanyagokat, illetve modell burkolóanyagot.
Pályázni lehet Hagyományőrző Különdíjra – ezt a zsűri döntése alapján az a pályázó kaphatja, aki a magyar cukrászat hagyományait legjobban megjeleníti a nevezett termékében, a felhasznált alapanyagokban és a technológiában.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal együttműködésben a Magyar Cukrász Ipartestület ismét meghirdette a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is. A versenyre csak olyan tortával lehet nevezni, amely megfelel a vonatkozó rendeletben szereplő, hozzáadott cukrot nem tartalmazó kategóriának.
Kapcsolódó cikkeink
Nem luxus a jó sütemény – mitől élhető ma a cukrászszakma?
Dráguló alapanyagok, munkaerőhiány, bonyolult szabályozások – mégis, a vásárlók elvárják,…
Tovább olvasom >A balatonfüredi Bagaméri Dörgicsei Mandulása lett az Év Fagylaltja 2025-ben
A Magyar Cukrász Ipartestület szervezésében idén is folytatódott az Év…
Tovább olvasom >A HoReCába menekülnek
A vendéglátásban Németországban is hiányzik a szakképzett munkaerő, sőt, már…
Tovább olvasom >További cikkeink
XII. Laurel Retail Konferencia – működés közben látható a jövő
Május 28-án a budapesti Larus Rendezvényközpontban ismét találkoznak a kiskereskedelem…
Tovább olvasom >Pedrivel és új termékkel lép szintet a BioTechUSA és az FC Barcelona partnersége
2024 szeptembere óta a BioTechUSA-cégcsoport az FC Barcelona globális táplálékkiegészítő partnere,…
Tovább olvasom >Mantova: Olasz ízorgia, fűszerekkel
A Fratelli Mantova BBQ termékcsalád új szintre emeli a grillezést. Egész évben, akár grillsütő…
Tovább olvasom >