1500 milliárd a bolti tolvajok zsebében

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 11. 00:00

A statisztikák szerint egy év alatt 20 százalékkal megnőtt a bolti lopások során eltulajdonított árucikkek összértéke, ráadásul egyre gyakrabban követnek el lopásokat a tehetősebb, középosztályhoz tartozó „amatőr” bolti szarkák is.

A brit Centre for Retail Research kutatócég felmérése 42 ezer európai bolt adatait összesítette. A felmérés szerint a bolti tolvajok átlagos zsákmánya most nagyjából 24 ezer forintra rúg, éves szinten pedig közel 1500 milliárd forintnyi kárt okoznak.
Az is egyértelműen kimutatható, hogy a tolvajok már nem csak a legszegényebbek közül kerülnek ki, hanem a középosztály tagjai köréből is, elsősorban életszínvonaluk fenntartása érdekében.
A korábbiaknál jóval több műszaki terméket és luxuscikket lopnak. Megfigyelhető ugyanakkor az is, hogy a válság kirobbanása előtt jobb sorban élő tolvajok már az élelmiszerekre is "rákaptak": a drágább húsokat, halakat – amiket korábban megengedhettek maguknak – már sokan csak így tudják beszerezni.
Európában Nagy-Britanniában követik el a legtöbb bolti lopást, világszinten is csak az Egyesült Államok és Japán előzi meg a briteket a meglehetősen negatív rangsorban – írja a pénzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink