15 májkrémet tesztelt az Index szerkesztősége
Tizenöt ízesített májkrémet tesztelt az Index szerkesztősége, de nagy májkrém-körképükben szakemberek is megszólalnak.
„Bevásárlásnál szinte minden magyar kosarába kerül valamilyen húskészítmény. Így például májkrém, amelynek az ízesített változatai mintegy tíz éve jelentek meg nagy számban a boltok polcain „
– mondta a lapnak Bódi Krisztina, aki korábban egy húsipari vállalat marketingigazgatójaként dolgozott.
Az élelmiszermarketing-szakértő, a Magyar Marketing Szövetség Agrár és Élelmiszer-marketing tagozatának alelnöke hozzátette:
„A májkrém egy őszinte termék, amiben máj, zsír, valamint só van, és az E-számoktól sem kell félni, amik segítenek az eltarthatóságban, ha mértékkel használják. „
Az Index jelzi, hogy a Gyulai, a Gallicoop, a Kaiser és Hamé önként bocsátották rendelkezésre terméküket, de „egy kis májkrémmel ők azért nem megkenhetők”, hangsúlyozták. A többi terméket, ideértve a sajátmárkás készítményeket is, a boltok polcairól vették le az újságírók.
Érdemes megjegyezni, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal „könyvében” a májkrém olyan hőkezelt termékként szerepel, amelynek mikrobiológiai kockázata alacsony. A Nébih szerint az ebbe a termékkörbe tartozó készítmények három csoportba sorolhatók, a májtartalomtól függően:
- Húskészítmény májtartalommal (1–24 százalék májtartalom),
- Májas, májkrém, kenőmájas (25–34 százalék májtartalom),
- Májpástétom (35 százalékos vagy afölötti májtartalom).
„A magyarok nagy sertésfogyasztók, ezért a feldolgozott húskészítményeknél is ez dominálja a piacot, jól szerepelnek a szárnyasok, aki pedig igazán különlegesre vágyik, az kacsa- vagy libamájast választ. Mostanra külön kategóriája van a májasra hajazó zöldséges krémeknek, amelyeket nem csak vegetáriánusok keresnek. Otthon is készíthetünk májast, annak a tetején zsírréteg jelenik majd meg, illetve az állaga darabosabb lesz emulgeálószer híján”
– osztotta meg Bódi Krisztina.
A teljes, részletes, képekkel gazdagon illusztrált májkrémtesztet az Indexnél olvashatják.
Kapcsolódó cikkeink
KOMETA Kemencés Szellő Sonka
Az új, olívaolajban sült Kometa Kemencés Szellő Sonka a termékcsalád…
Tovább olvasom >Hipoallergén húskészítmény termékcsaládot fejlesztett ki a kunhegyesi Nagykun-Hús Kft. és a Szegedi Tudományegyetem
Kecsketejből előállított tejpor felhasználásával hipoallergén húskészítmény termékcsaládot és annak gyártástechnológiáját…
Tovább olvasom >Megjelent a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló rendelet
A 2023. november 23-tól hatályba lépett új jogszabály célja az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >