1400 milliárd vidékfejlesztésre

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 10. 29. 12:28

Év végén zárul a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program, amely 2007 és 2013 között mintegy 1400 milliárd forintnyi uniós támogatást biztosított Magyarország számára. A program eredményeit országjáró roadshow keretében mutatták be, melynek zárórendezvényét, a Magyar Vidék Napját október 26-án tartják a Millenárison.

rozsbuzaAz ÚMVP intézkedésein keresztül jelenlegi árfolyamon mintegy 1400 milliárd forint európai uniós támogatás áll hazánk rendelkezésére. Az ebből megvalósuló beruházások célja főként az agrárium versenyképességének javítása, a természeti és a vidéki épített környezet értékeinek megőrzése és a gazdaság élénkítése.

V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta, hogy a rendelkezésre álló összegnek több mint 90 százalékát már lekötötték – így a ciklus végéig várhatóan nem marad elköltetlen forrás –, ami az önrészekkel együtt csaknem 3000 milliárd forint értékű fejlesztést tesz lehetővé a vidéki térségekben. Az 1400 milliárd forintos keretnek eddig több mint 66 százalékát kifizették és összesen 220 ezer pályázó részesül támogatásban.

Dr. Medgyasszay László, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke kiemelte az „Adj helyet a helyinek!” mozgalom megvalósítását, mely 7,8 millió forint támogatással alakított ki az üzletekben helyi termék polcokat. Ezek nagy előnye, hogy azokhoz is eljuthatnak a helyi termékek, akik egyébként nem mennének el egy termelői piacra. Hasonlóan sikeres volt a csaknem 8 millió forintot nyert újjászülető magyar gasztronómia mintaprogramja, a Csárdavilág és betyárételek projekt. A kezdeményezés jellegzetes magyar vendéglők, fogadók részletes bemutatását tűzte ki célul.

A Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési program eredményeit bemutató roadshow Nagykanizsa, Szekszárd, Kunszentmiklós, Kisujjszállás, Hatvan és Hódmezővásárhely után Budapestre érkezik. A Millenárison egész nap családi programokkal, koncertekkel, táncházzal, vetélkedőkkel és gyermekműsorokkal várják a látogatókat. A Class Fm élő kívánságműsorral jelentkezik a helyszínről, a Vidék Mustra jóvoltából pedig ínycsiklandó magyar ételeket, termelői különlegességeket kóstolhatnak a résztvevők. A komolyabb témák iránt érdeklődők részt vehetnek a Vidékfejlesztési konferencia előadásain, ahol napjainkban aktuális témákról beszélnek majd az előadók.

A rendezvény célja, hogy a fővárosiak is megismerkedjenek a magyar vidék adta lehetőségekkel, kivételes értékekkel, s az ezek megőrzése érdekében véghezvitt fejlesztésekkel.

Kapcsolódó cikkeink