14 havi csúcson a globális élelmiszerárak

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 10. 00:04

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint a globális élelmiszerárak – átmeneti csökkenés után – ismét növekedni kezdtek, és novemberben 14 havi csúcsot értek el.

A FAO élelmiszerár-indexe – amely a havi globális árváltozásokat rögzíti egy meghatározott élelmiszercsoportokból álló kosár alapján – 168 pontot ért el a múlt hónapban, ez 2008 szeptembere óta a legmagasabb mutató. Ugyanakkor ez az érték még mindig 21 százalékkal elmarad a 2008 júniusi rekordtól.
A FAO értékelése szerint a világ gabonakészletei jelenleg kényelmesebben fedezik a szükségleteket, mint két évvel ezelőtt, és az exportőr országok gabonakínálata általában is sokkal inkább megfelel a növekvő keresletnek.
Élelmiszeripari kitekintésében a FAO utal arra is, hogy az általánosan alacsony kamatok és a hullámzó olajárak arra késztetik a befektetőket, hogy az árupiacon spekuláljanak, de a szervezet szerint a jó termelési kilátások és az egészséges tőzsdei helyzet csökkentik a nagyobb áremelkedés kockázatát a következő fél évben.
A cukor világpiaci ára valószínűleg nem mutat kilengéseket a következő félév során, de a jelenlegi árszintnél valamivel alacsonyabban stabilizálódik.
A tej- és tejtermék árak növekedőben vannak, a februári mélypont óta mostanáig mintegy 80 százalékkal nőttek, a leggyorsabban a tejpor ára emelkedett.
A húspiacon a FAO értékelése szerint minden termékcsoportnál a csökkenő globális import töri le a továbbiakban is az árakat, szerény áremelkedés csak jövőre várható – közli az MTI Eco.
Kapcsolódó cikkeink