110 éves az eredeti Cuba Libre

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 21. 00:00

A világ egyik legnépszerűbb koktélja, a Cuba Libre egy kubai bárban született 1900 nyarának végén. A Bacardi rum és az amerikai klasszikus Coca-Cola frissítő kombinációja kiállta az idők próbáját, a mai napig milliók élvezik ezt a hűsítő koktélt.

A Cuba Libre eredetét kutatva az 1898-ban kezdődött kubai függetlenségi háborúig kell visszamennünk az időben. Ha nem lett volna a Spanyolországgal vívott háború, és az amerikaiak nem avatkoztak volna közbe, hogy véget vessenek a harcoknak, a Cuba Libre, legalábbis ezen a néven, nem született volna meg.
1900 nyarán a katonák már a spanyolok feletti győzelmet ünnepelték Havannában, az „American Bar”-ban. Russell, az Amerikai Hadsereg kapitánya Bacardi Rum & Coke®-ját egy szelet friss lime-mal kérte ki. A kubaiak és az amerikaiak által is nagyon kedvelt Coca-Cola™-val kevert új ital nagy érdeklődést váltott ki a Russell körül ülő katonákból, és mindenki rendelt egyet magának. A kapitány felemelte poharát, és így kiáltott: „¡Por Cuba Libre!” – Azaz: „A szabad Kubára!” Így köszöntötték a felszabadult Kubát. A „Cuba Libre” kifejezést akkoriban a kubaiak és az amerikaiak is használták, igen elterjedt, politikai tartalommal bíró szlogen volt. Az amerikai katonák számára egészen természetesen jött, hogy a szlogent elkezdték a kubai rumból és amerikai kólából kevert italra is használni. Az elnevezés gyorsan elterjedt, és a mai napig használják.
Kapcsolódó cikkeink