100 év – 100 fagylalt

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 08. 26. 16:29

2025-ben Hajdúszoboszlón zajlott az Év Fagylaltja verseny, rekordszámú nevezéssel és minden eddiginél változatosabb ízvilággal. A magyar fagylaltkészítés csúcstalálkozójának számító megmérettetésre 100 nevezés érkezett: hagyományos ízek kifinomult változatai és merész újítások egyaránt

A cikk a Trade magazin 2025/8-9. lapszámában olvasható.

A 100 év – 100 fagylalt mottó jegyében zajló esemény minden eddiginél nagyobb érdeklődést váltott ki, a száz nevezés a magyar fagylaltkészítők sokszínűségét és kreativitását tükrözte: a klasszikus tejes fagylaltoktól a mentes különlegességeken át egészen a fűszeres és gyümölcsös újdonságokig minden megtalálható volt. A bogyós gyümölcsök – málna, ribizli, josta – mellett a túró és különleges fűszerek, például a timut és a rózsabors is meghatározó szerepet kaptak, jelezve, hogy a hazai fagylaltkészítés egyszerre követi bátran a nemzetközi trendeket és őrzi meg kézműves gyökereit.

A választék a hazai fagylaltkészítés sokszínűségét tükrözte

A zsűrizés új koncepcióval zajlott: a nagyszámú induló miatt először két-, háromfős szakmai csoport kóstolta végig a mezőnyt, majd az egyesített zsűri választotta ki a legjobbnak ítélt fagylaltokat. Dr. Regőczy-Somogyi Renáta zsűritag (Bringatanya fagylaltműhely) szerint ez a módszer könnyebbé tette a koncentrációt, így a zsűritagok valóban a kiemelkedő alkotásokra tudtak fókuszálni. Hozzátette: a verseny nemcsak megmérettetés, hanem tudásmegosztó inspirációs fórum is, ahol a régi és az új szereplők egyaránt tanulhatnak egymástól.

A zsűrizés új koncepcióval zajlott

A legfontosabb cím, az Év Fagylaltja vándorkupa és az „A” kategória aranyérme idén a Dörgicsei Mandulás kreációnak jutott, amelyet Márton Sándor, a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó mestercukrásza készített. A klasszikus mandulaíz elegáns és harmonikus feldolgozása a hagyomány és az innováció tökéletes egyensúlyát hozta létre, meggyőzve mind a zsűrit, mind a szakma képviselőit.

A mentes kategória győztese Böröczky-Asztalos Ágnes balatonszemesi Margaréta Fagyizójának alkotása lett: a Sós pisztácia sorbet fekete ribizlis áfonyával merész párosítás: a sós és gyümölcsös jegyeket állította új harmóniába, bizonyítva, hogy a mentes fagylaltok is képesek gasztronómiai élményt nyújtani. Az idei speciális, „Pávai kedvence” kategóriában szintén Márton Sándor diadalmaskodott, a játékos ízvilágú Tündérpite fagylalttal, amely egyedi díszítésével és karakteres megjelenésével nyűgözte le az ítészeket.

A „C” kategóriában Kádár Ferenc, az m-GEL Hungary Kft. mestercukrásza aratott sikert a Keksz on the Beach fagylalttal: a modern desszerttrendeket idéző, kekszes alapokra épített fagylalt a ropogós és krémes textúrák kombinációjával hozott újszerű élményt. A mentes „C/M” kategória aranyérmese Benkő Péter (Ireks-Stamag Kft., Komárom) Nyári Dallam alkotása lett, amely friss, gyümölcsös jegyeivel és letisztultságával hódította meg a zsűrit.

A szakmai értékelésben Kiss Zoltán, az Ipartestület alelnöke rámutatott, a jövőben a karakteresebb ízvilág, a természetes alapanyagok hangsúlyosabb használata és a bátor, mégis harmonikus kombinációk jelenthetik a továbblépés kulcsát. Véleménye szerint a magyar fagylaltkészítés akkor válhat igazán kiemelkedővé, ha a hagyományos alapok mellett megőrzi egyedi karakterét, és bátran kísérletezik.

Hajdúszoboszló városa méltó helyszínt biztosított a találkozónak: a fesztiválhangulatú programon több mint száz fagylaltkülönlegesség várta a látogatókat, köztük az előző évek díjnyertes alkotásai is. Bebizonyosodott az is, hogy a magyar fagylalt nemcsak gasztronómiai, hanem kulturális érték is – egy kézműves hagyomány, amely minden évben képes megújulni és nemzetközi mércével mérve is megállni a helyét. 

Kapcsolódó cikkeink