1 millió körül keresnek a futárok a Kiflinél, no de máshol mi a helyzet?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 11. 21. 12:05

Ahogyan arról korábban mi is írtunk, igen jól keresnek a Kifli.hu futárai, akár 1 millió forint feletti összeget is hazavihettek havonta. De vajon mi a helyzet más cégeknél, hogy állnak a futárfizetések 2023-ban? A Haszon.hu ezt a témát járja körül.

Sok helyen emeltek a kata kivégzése után

A tavaly szeptemberben bevezetett változások a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) szabályaiban számottevő hatást gyakoroltak az ételfutárok jövedelmeire. A kata korábban számos vállalkozónak biztosított rendkívül kedvezményes, havi fix adót évi 12 millió forint bevételig. Az ételfutárok jelentős része éveken keresztül ezt az adónemet választotta. Azonban több mint egy éve kiestek a kata kedvezményezettjei közül, és az adóterhük markánsan megnövekedett.

A kiesett kedvezmények és az átalányadózás következtében az ételfutárok havi adóterhe átlagosan 100-200 ezer forintra emelkedett, az eredeti 50 ezer forintos havi fix adó helyett. A Magyar Országos Futár Képviselet (MOFK) elnöke, Elek Attila, a jelenlegi helyzetet sajnálatosnak nevezte, és kifejtette, hogy a futároknak az elmúlt évben a jövedelmeik kevesebb mint felére csökkentek. A váltás miatt sokan kénytelenek voltak elhagyni a szakmát.

Egyes ételkiszállítással foglalkozó cégek próbálták ellensúlyozni a katás futárok jövedelemcsökkenését. A foodora például egyszeri, 18 százalékos díjemelést vezetett be, míg a Wolt havi 65 ezer forintos bónuszt kínált a főállású ételfutároknak, feltéve, hogy teljesítették a havi 650 cím szolgáltatást.

Elek Attila kiemelte, hogy korábban a borravaló is számottevő részét képezte a futárok jövedelmének, ám manapság már alig kapnak jattot. Rámutatott arra is, hogy bár néhányan állítják, hogy havi 800 ezret kereshet egy ételfutár, ez Budapesten nem kizárt, de napi 15 órányi munkát igényel.

Kapcsolódó cikkeink