Zöldségkísérlet az Antarktiszon

Dátum: 2018. 04. 13. 11:02

Termőföld és napfény használata nélkül, különleges üvegházban termesztenek zöldségeket az Antarktiszon egy kutatóállomáson – írja az agrarszektor.hu. A kutatás célja, hogy a jövőben a Holdon, vagy akár a Marson is lehessen majd egyszer zöldségeket termelni.

Németország antarktiszi kutatóállomásán, a Neumayer Station III-on egy kísérlet részeként termőföld, napfény és peszticidek használata nélkül termesztenek zöldségeket egy csúcstechnológiájú üvegházban – írja a businessinsider.com. A napokban betakarították az első megérett, fogyasztható terméseket a kutatók. A projekt célja, hogy egy távoli jövőben az űrhajósok akár más bolygókon is tudjanak majd termeszteni élelmiszereket.

Az üvegház, amelyben a zöldségeket termesztik azért különleges, mert benne a körülményeket úgy alakítják ki, hogy közben a külső hőmérséklet mínusz 20 fok alatt is lehet. Habár a NASA már termesztett sikeresen zöldséget a Nemzetközi Űrállomáson, a kutatók elmondása szerint az antarktiszi projekt célja, hogy többféle zöldséget tudjanak megtermelni szélsőséges körülmények között is. Így ugyanis egy napon a Holdon, vagy akár a Marson is lehetne majd zöldségeket termeszteni. (agrarszektor.hu)