Van-e kapcsolat az elhízottság és a feledékeny között?

Dátum: 2019. 02. 18. 08:45

Lehetséges, hogy a túlsúlyossá válás következtében nehezebb nyomon követni azt, hogy mennyit eszünk, ami megnövelheti a túlzásba vitt evés valószínűségét. – teszi fel a kérdést a mipszi.hu által idézett Cambridge-i kutatás.

Az elhízás fizikai hatásait jól ismerjük, de a túlsúly jelentős mértékben befolyásolhatja mentális állapotunkat is. A Cambridge-i Egyetem kutatói ötven 18 és 35 év közötti személyt vizsgáltak, akiknek testtömeg-indexe (BMI) 18 és 51 pont közé esett. (A 18-25 BMI pontszámot egészséges testsúlynak, a 25 és 30 közé esőt túlsúlynak, a 30 felettit pedig elhízásnak tekintik.) A résztvevők egy „kincskereső feladat” elnevezésű memóriatesztet végeztek el, amelyben az volt a feladatuk, hogy bonyolult környezetekben elrejtsenek tárgyakat – később aztán meg kellett próbálniuk visszaemlékezni, melyik tárgyat hová rejtették és mikor. A kutatók közvetlen összefüggést mutattak ki a magas testtömeg-index és a rossz epizodikus memória között – utóbbi a múltbeli események visszahívására irányuló képesség. A szakértők úgy vélik, hogy a túlsúly megváltoztathatja az agy szerkezetét és működését, és ezáltal a bizonyos feladatok elvégzésére irányuló képességét is.

„Azt tudjuk, hogy az éhség és a teltségérzet bizonyos mértékben a testünkben és az agyunkban lévő hormonok egyensúlyától függ, de a pszichológiai tényezők is jelentős szerepet játszanak” – magyarázta a Quarterly Journal of Experimental Psychology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzője, dr. Lucy Cheke. „Hajlamosak vagyunk többet enni akkor, amikor a televízió vagy a munka elvonja a figyelmünket, és evéssel vigasztaljuk magunkat, amikor szomorúak vagyunk. Egyre egyértelműbben látjuk, hogy a memória, különösen az epizodikus memória, szintén jelentős tényezőnek számít ezen a téren. Az, hogy mennyire élénken emlékszünk a nemrég elfogyasztott ételre, például az aznapi ebédre, befolyásolhatja azt, milyen mértékű éhséget érzünk, és mekkora valószínűséggel nyúlunk később a tábla csokoládé után.” Más szóval: lehetséges, hogy a túlsúlyossá válás következtében nehezebb nyomon követni azt, hogy mennyit eszünk, ami megnövelheti a túlzásba vitt evés valószínűségét.