Új aszalóüzemet adnak át a Bolyhos Pálinkafőzdében
Új aszalóüzemet épített saját beruházásban az újszilvási Bolyhos Pálinkafőzde, amelyet szerdán, nyílt nap keretében adtak át – tájékoztatta a cég az MTI-t.
A Pest megyei főzde üzemeltetője, a Bolyhos és Fia Bt. ismertetése szerint a magyar gyártmányú berendezéssel zárt rendszerben, öt szalagon egyszerre napi 500 kilogramm gyümölcsöt, köztük például Irsai Olivér szőlőt, birset, cigánymeggyet tudnak aszalni. Az 500 kilogrammból mintegy 80 kilogramm aszalt gyümölcs készül. Mostantól a pálinkák ágyazásához szükséges mennyiséget teljes egészében a manufaktúra területén tudják előállítani.
Tájékoztatásuk szerint azért volt szükség a beruházásra, mert a pálinkáról szóló törvény értelmében nem csak a pálinkához felhasznált gyümölcsnek kell Magyarországon teremnie, hanem az ágyazáshoz szükséges aszalt gyümölcsnek is magyarnak kell lennie.
A saját forrásból megvalósított beruházás értéke 50 millió forint, amelyből az aszalóberendezés mellett a munkafolyamathoz szükséges gyümölcsmosó, gyümölcsmagozó és cikkelyező gépeket is vásároltak.
Az aszaló mellett kapott helyet egy 40 négyzetméteres, aszaltgyümölcsöt tároló klimatizált helyiség is.
Az október 17-i nyílt napon az érdeklődők megtekinthették a főzdét, közelről ismerhették meg a pálinkafőzés folyamatát a gyümölcsfeldolgozástól, a lepárláson át a csomagolásig, valamint a gyümölcs aszalását is.
A Bolyhos Pálinkafőzdében évente átlagosan 2 millió kilogramm gyümölcsöt dolgoznak fel. Az idén szeptember közepére ennek a 80 százalékán már túl voltak – közölték.
A cég 2017-ben 104 millió forint adózott eredményt ért el. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Ágyaspálinka Fesztivál lesz Újszilváson Pünkösdkor
Könnyűzenei koncertek és neves dj-k is várják az érdeklődőket a…
Tovább olvasom >A hungarikumok is fontos szerepet kapnak az újszilvási ágyaspálinka fesztiválon
Több mint húszezer látogatót, mintegy negyven főzőcsapatot, s több tucat…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szendvicshozzávalókból tankolunk fel leginkább
Pékáru, felvágott, sonka, szalámi és valamilyen kence – ezeket az…
Tovább olvasom >Elindult az Eisberg egészségtudatos táplálkozásra ösztönző kampánya
Naponta legalább öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt kellene fogyasztanunk az…
Tovább olvasom >BH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >