Több ezren úsztak Hosszú Katinkával az Univer24-en

Dátum: 2019. 03. 13. 11:22

Egy nap alatt 2500-an úsztak Magyarország egyik legnagyobb uszodai sporteseményén, az Univer24-en. A Kecskeméti Fürdő versenyuszodájában tartott úszómaraton startjánál Hosszú Katinka is vízbe ugrott a versenyzőkkel és iskolai csapatokkal. Egy nap alatt 70,7 kilométert úszott a vasárnap zárult Univer24 nyertese, amivel Kecskemétről Budapestre ért volna. A nagy sikerre való tekintettel a rendezvény az idén már átlépi az országhatárt, hiszen a tervek szerint ősszel Kolozsváron is megtartják az Univer24-et.

Ötödik alkalommal rendezték meg a hétvégén Kecskeméten az Univer24 – Az úszás ünnepe elnevezésű eseményt. Az évek óta teltházas úszófesztiválon idén egy nap alatt 2500 gyerek és felnőtt vett részt a Kecskeméti Fürdő versenyuszodájában. A két napos rendezvény során 26 iskola csapata szállt vízbe. Velük együtt rajtoltak azok a sportolók, akik az egynapos úszás szabályai szerint 24 órán keresztül úsztak a medencében. Szombat estétől mellettük legalább hat fős váltócsapatok mérték össze erejüket 12 órás úszásban.

– Életem első korosztályos csúcsát hatévesen Kecskeméten úsztam, és remélem, hogy az Univer24 által sok gyerek megszereti az úszást, amitől hasonlóan sokat kap majd, mint én – mondta a rajt előtt Hosszú Katinka sokszoros olimpiai és világbajnok úszó, aki az Univer Product Zrt. partnereként vett részt a rendezvényen, és a startnál a versenyzőkkel együtt ugrott a medencébe. Rajta kívül az esemény díszvendége volt edzője, Petrov Árpád, valamint Risztov Éva olimpiai bajnok, a Magyar Úszó Szövetség Olimpiai Bajnokok Testületének elnöke is.

– Az Univer24 töretlen sikere arra ösztönzött bennünket, hogy más helyszínre is elvigyük ezt az úszásünnepet. Úgy döntöttünk, hogy sportbarátainkkal összefogva az idén ősszel Kolozsváron is megtartjuk az Univer24-et – jelentette be Molitórisz Károly, az Univer24-et rendező Univer Product Zrt. vezérigazgatója. Az idei rendezvényen részt vevő iskolák közül kettőből 24-24-en a cég vendégeiként ott lehetnek majd a kolozsvári Univer24-en is, egy háromnapos kirándulás keretében. A két iskolát pályázaton választják ki, amelyen úszást népszerűsítő videókkal indulhatnak.

– Biztosak vagyunk benne, hogy Hosszú Katinka jelenléte nagy élmény a gyerekeknek, arra ösztönzi őket, hogy minél többet sportoljanak. Egy nekik dedikált fotó életre szóló emlék maradhat számukra. Abból a teljesítményből, kitartásból, hozzáállásból pedig, amit ő mutat nekik, erőt tudnak meríteni maguknak az úszáshoz vagy a tanuláshoz – mondta az Univer Product vezérigazgatója.

A sok résztvevő gyerek és felnőtt élt is a lehetőséggel, hiszen az uszoda végéig állt a sor Hosszú Katinka aláírásáért és a vele készült fotókért. Az Univer24 résztvevői magukon is jóhírét vihetik az eseménynek, hiszen valamennyien megkapták az idei esemény pólóját, tolltartóját, valamint egy Erős Pista tetoválást.

Az „Univer24 – Az úszás ünnepe” elnevezésű 24 órás rendezvény célja, hogy minél több embert rávegyen a mozgásra, és mindenkinek meghozza a kedvét a vizes sportokhoz. Az esemény a főtámogató Univer Product Zrt., Kecskemét Megyei Jogú Város, a Hírös Sport Nonprofit Kft. és a Kecskeméti Fürdő rendezésében zajlott. Az Univer támogatása nemcsak az anyagiakban nyilvánult meg, hanem a verseny szervezését is a cég kollégái végezték, és a lebonyolítást is folyamatosan segítették az uszodában 24 órán keresztül.

Az első Univer24 rendezvényen 1800 amatőr és profi úszó vett részt, míg az idein már 2500. Az eseményt az Univer Product Zrt. iskola alapítvány támogatási programja kíséri: két kategóriában (kis és nagy létszámú iskolák) az első három legtöbb úszót indító intézmény alapítványa 150, 100 és 75 ezer forint értékű sportszervásárlási utalványt kap, míg további 4 iskola sorsoláson nyer 50 ezer forint értékű támogatást.

A 2019-es Univer24 eredményei

A 24 órás úszást Kálmán Péter nyerte, aki 70,7 kilométert úszott egy nap alatt. Ezzel a teljesítményével a kecskeméti uszodából indulva 24 óra alatt már Budapestre ért volna. A második Szauter Gergő lett 62,6 kilométerrel, míg a harmadik Tamásné Garai Eszter 60,2 kilométerrel, ami az Univer24 új női csúcsa is egyben. A váltóversenyt a LamanTeam csapata nyerte 44,6 kilométerrel, a második helyen a Vasmacskák végzett 44,2 kilométerrel, míg a harmadik a Budapesti Delfinek lettek 42,7 kilométerrel.