Októberben csökkent az euróövezet kiskereskedelmi forgalma

Dátum: 2017. 12. 06. 11:14

Októberben négy éve a legnagyobb mértékben csökkent az előző havihoz képest a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett kimutatása szerint.

Októberben a 0,7 százalékos piaci várakozásokkal szemben szezonális kiigazítással 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezet 19 tagállamában a szeptemberihez képest. Az Európai Unió 28 tagállamában a havi csökkenés 0,5 százalék volt októberben.
Szeptemberben az euróövezetben 0,8 százalékkal, az EU-ban pedig 0,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom havi bázison.
Az egy évvel korábbihoz képest a kiskereskedelmi forgalom októberben a piacok által várt 1,5 százalék helyett 0,4 százalékkal nőtt naptári kiigazítással az euróövezetben és 0,9 százalékkal az EU-ban. Szeptemberben az euróövezetben 4,0 százalékkal, az EU-ban 3,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves bázison.
A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb havi csökkenését Luxemburgban regisztrálták októberben, 5,3 százalékosat. Portugáliában 2,3 százalékkal, Ausztriában 1,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom októberben a szeptemberihez képest.
A legnagyobb havi növekedés, 1,0 százalékos Romániában volt októberben. Az Egyesült Királyságban 0,9 százalékkal, Lengyelországban és Szlovákiában 0,6 százalékkal nőttek a kiskereskedelmi árak.
A legnagyobb éves áremelkedés októberben Romániában volt, 12,6 százalékos. Lengyelországban 7,1 százalékkal nőttek a kiskereskedelmi árak éves bázison, Írországban, Máltán és Magyarországon pedig 6,3 százalékkal.
Éves árcsökkenés októberben Luxemburgban volt, 27,0 százalékos. Ausztriában 2,2 százalékkal, Belgiumban 2,1 százalékkal csökkentek a kiskereskedelmi árak.
Magyarországon októberben az előző havihoz képest 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a szeptemberi 0,9 százalék után. Az egy évvel korábbihoz képest októberben 6,3 százalék, szeptemberben 6,1 százalék volt a növekedés. (MTI)