Jól megy idén a zöldtársaságoknak

Dátum: 2018. 09. 12. 11:01

A fejlett világban egyre nagyobb figyelmet kap a környezetvédelem, a klímaváltozás szempontjai szerint összeállított részvényalapok is jól teljesítettek – olvasható a Világgazdaság Online-on.


A globális piacon a csomagolások mintegy fele műanyagból készül, ezek döntő többsége egyszer használatos, és nagyon keveset hasznosítanak újra. A tartósságuk, hajlékonyságuk és kényelemes használatuk miatt a mindennapi élet egyik legfontosabb elemé vált műanyagok egyre nagyobb aggodalomra adnak okot környezetvédelmi szempontból – írta szektorelemzésében a Citibank. A felhasználás viszont egyáltalán nem biztos, hogy csökken, emiatt nem kell aggódnia a Mol Petrolkémiának sem.

A fejlett világban egyre fontosabb téma a műanyag-felhasználás visszaszorítása, de a fejlődőben nem. Ezért a következő években várhatóan meredeken emelkedik a világon a műanyag-alapanyagok felhasználása. Ennek kétharmadát, a polietilént és a polipropilént a petrolkémiával foglalkozó cégek állítják elő – mondta Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. A két alapanyag önmagában sokkal kevésbé környezetkárosító, mert lebomlik. „A problémát azok a műanyag-alapanyagokhoz hozzáadott adalékok jelentik, amelyektől rugalmasak, nyújthatók és erősek lesznek a késztermékek – tette hozzá. – Ezek miatt tart akár több száz évig ezek lebomlása.” Erre a problémára keresi a megoldást az ipar, és már egymillió tonna olyan kapacitást építettek ki, amely speciális polimerek segítségével biológiailag lebomló műanyagok gyártására alkalmas.

Egyre több cég ismeri fel a problémát, a Starbucks kávézóláncban például 2020-tól nem adnak majd egyszer használatos műanyag szívószálakat. Norvégia ezermilliárd dollárt kezelő szuverén vagyonalapja is szigorúbban veszi figyelembe a globális fenntarthatósági célkitűzéseket. A kőolaj- és földgázbevételeket 72 országban kilencezer cégben fektetik be. A környezetvédelem nem csak befektetői szempontból egyre hangsúlyosabb kérdés. Párizsban és Franciaország nagyvárosaiban több ezren tüntettek szombaton a klímaváltozás elleni intézkedéseket követelve.

A klímaváltozás szempontjai alapján összeállított részvényalapok egyébként jól teljesítettek idén. Az Aegon Climate Change alapja 5,4, az OTP Klímaváltozás 130/30 származtatott alapja pedig 18,9 százalékkal emelkedett.

A klímavédelemhez és a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó cégeket válogattuk össze. A portfólióban kétharmad részben amerikai, egyharmad részben európai cégek szerepelnek. Az Egyesült Államok tőzsdei cégeinek jó teljesítménye is hozzájárult az alap növekedéséhez

– mondta Czachesz Gábor befektetési igazgató. Az alapban szerepel többek közt az idén 52,5 százalékkal ralizó dán szigetelőanyag-gyártó Rockwool, de hazai versenytársa, a MasterPlast papírjaiból is tartanak, amelynek kurzusa 6,1 százalékkal emelkedett idén. Az alumínium italosdobozok újrahasznosításához szükséges gépeket gyártó norvég Tomra Systems árfolyama 39 százalékkal lőtt ki. Amerikában a vízkezeléshez szükséges mérőműszereket gyártó Badger Meter 16,4, a bel- és kültéri LED-es világítótesteket gyártó Cree és az ökológiai gazdaságokból származó ételekkel foglalkozó Sprouts Farmes Market is 18,6 százalékot emelkedett. (vg.hu, Beck András)