Zuhant tavaly a reklámpiac

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 04. 00:01

Listaáron számolva 7,4 százalékkal csökkent 2009-ben a magyarországi reklámpiac – derül ki a TNS Media Intelligence legfrissebb adataiból. A statisztikák szerint a hirdetők az egy évvel korábbihoz képest 44 milliárd forinttal költöttek kevesebbet reklámra

A kábeltévépiacról nagyjából 11, a rádióból 6, a köztérről 2,7 milliárd forintot vontak ki a hirdetők. Az interneten csak a display hirdetésekről van adata a TNS-nek, ott 7-, az országos tévéknél pedig 1 százalékos volt listaáron a csökkenés.
Ágazati szinten a legnagyobb visszaesést az autós cégek produkálták: 2008-hoz képest 40 százalékkal, több mint 19 milliárd forinttal vágták vissza médiabüdzséjüket. Ha ehhez hozzáadjuk a pénzintézetek 12 és az FMCG-hirdetők 11 milliárdos költésvisszafogását, majdnem meg is kapjuk a hiányzó 44 milliárdot.
Nem csak a válság által közvetlenül érintett szektorok költése csökkent, a távközlési és a lakberendezési szektor is visszafogta kommunikációját. Két nagy piaci szegmens volt csupán, amely a korábbi években megszokott ütemben növelte reklámköltését 2009-ben: a gyógyászati, gyógyhatású készítmények gyártóié és kereskedőié, valamint a kultúra, szabadidő, szórakozás ágazat.
A reklámköltések alakulása havi szinten augusztusban érte el a mélypontot, a listaáras költés abban a hónapban 15 százalékkal múlta alul a 2008-as szintet. A január–február mellett hagyományosan a nyári hónapok a leggyengébbek a reklámpiacon, de ez az augusztus különösen gyengére sikerült – közli a Világgazdaság Online.


Kapcsolódó cikkeink