Zuhant a német üzleti hangulat

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 12. 12:20

Nagyon elromlott az üzleti hangulat áprilisban Németországban, jórészt a japán földrengés és szökőár okozta bizonytalanság, részben az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelésének hatására – derül ki a ZEW német gazdaságkutató intézet kedden publikált adataiból.

A hat hónapra előretekintő várakozásokat tükröző átfogó üzleti hangulatindex 6,5 ponttal 7,6 pontra zuhant a márciusi 14,1 pontról. Elemzők 11,7 pontot vártak. Az index ezzel továbbra is jócskán a 26,7 pontos történelmi határérték alatt van. A ZEW magyarázata szerint a hangulat romlásában a világgazdasági bizonytalanságok mellett az is közrejátszott, hogy a konjunktúra élénkülése ellenére kockázatokat jelent a nyersanyagok drágulásának inflációgerjesztő hatása, ami az Európai Központi Bankot restriktív politikájának folytatására késztetheti.

Az áprilisi már a második havi csökkenés egyhuzamban, az index hasonlóan alacsony szinten utoljára decemberben volt, akkor 4,3 pontot mértek. Februárban még 15,7 pontra emelkedett a mutató a januári 15,4 pontról.

Németországban az aktuális konjunkturális helyzet megítélése 1,7 ponttal 87,1 pontra javult áprilisban. Az euróövezeti konjunktúra várakozások indexe 11,3 ponttal 19,7 pontra csökkent áprilisban. Az aktuális helyzet megítélésének indexe 0,8 ponttal 5,6 pontra csökkent áprilisban. A ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) német gazdasági kutatóintézet áprilisi felmérését 291 gazdasági elemző és intézményes befektető szakember megkérdezésével állította össze – közli a ProfitLine.hu.

Kapcsolódó cikkeink