Jelentősen visszaesett a kakaófeldolgozás volumene 2025 második negyedévében Németországban – derül ki a Német Édességipari Szövetség (BDSI) friss adataiból. A német feldolgozócégek mindössze 84 280 tonna kakaót őröltek, ami 17%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. A tendencia azonban nem csupán Németországot érinti: Európa-szerte csökken a kakaóőrlés, az Európai Kakaószervezet (ECA) statisztikái szerint 7,2%-kal mérséklődött a feldolgozott mennyiség, 331 762 tonnára.
A nyersanyag drága, a fogyasztó visszafogott
A kakaóőrlés mennyisége az egyik legfontosabb mutatója a csokoládé- és kakaótermékek iránti keresletnek. A mostani visszaesés hátterében több, egymást erősítő tényező áll: a kakaó világpiaci árának drasztikus emelkedése, a gyenge terméshozamok és a csökkenő lakossági kereslet. A német piacon például 2023/24-ben az egy főre jutó éves kakaófogyasztás 3,1 kilogramm volt – ez csökkenést jelent a korábbi évekhez képest.
A kakaó árának emelkedése világszinten érezteti hatását. A kakaóhiányról és az exportőrök visszafogott vásárlásairól már 2025 elején is cikkeztek a szaklapok: a Kakaókrízis című összefoglalóban például arról számoltak be, hogy a legnagyobb gyártók – köztük a Barry Callebaut és az Olam – csökkentették elefántcsontparti megrendeléseiket, mivel az árak extrém módon elszálltak, miközben a termelés nem tartott lépést a kereslettel. A piacon felerősödött az a gyakorlat is, hogy az exportőrök túlfizetik a beszállítókat, így próbálva biztosítani a készletet – ez azonban csak növeli az ellátási instabilitást.
Magyarországon közel 20%-os áremelkedés a boltokban
Miközben Nyugat-Európában a feldolgozás és a kereslet is csökken, a magyar fogyasztók egyre magasabb árakkal szembesülnek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) júliusi adatai szerint a csokoládé és a kakaó ára egy év alatt 19,6%-kal nőtt, jóval meghaladva az élelmiszerekre vonatkozó 6,2%-os inflációs átlagot (vendéglátás nélkül számítva 4,9%).
A hazai piac tehát továbbra is érzékeli a globális kakaóválság hatásait, még akkor is, ha a fogyasztás eddig kevésbé esett vissza. A trendek azonban azt mutatják: a kakaóalapú termékek ára továbbra is emelkedhet, ha nem sikerül stabilizálni a világpiaci kínálatot és mérsékelni a beszerzési költségeket.
A feldolgozók, gyártók és kereskedők most leginkább arra várnak, hogy a 2025/26-os termés hoz majd fordulatot – de egyelőre sem az időjárás, sem a piaci viszonyok nem adnak okot túlzott optimizmusra.