Zsolnay Látványmanufaktúra nyílik Pécsen

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 12. 12:05

A Zsolnay porcelánok készítésével ismerteti meg az érdeklődőket az a látványmanufaktúra, amely kedden nyílik a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a létesítmény a Zsolnay gyár egykori nyersanyaggyártó, festészeti és laborépületének felújításával jött létre. Ide költöztették a cég egyik gyártási részlegét, amelynek köszönhetően a látogatók betekintést nyerhetnek a híres manufaktúra több mint 150 éves tapasztalatokon alapuló munkafolyamataiba.
A vendégek a Zsolnay szakembereitől láthatják, miből lesz a porcelán, hogy folyik a nyersgyártás, a mázolás, az égetés, a festés és a tárgyak végső, utánozhatatlan színét adó úgynevezett redukciós égetés. Tulajdonképpen mindent megtudhatnak a Zsolnay tárgyak készítéséről, kivéve az égetés titkos paramétereit, a felhasznált alapanyagok, mázak, festékek összetételét.
A látványmanufaktúrában készülő porcelánok mindenben megfelelnek majd a Zsolnay termékekkel szemben támasztott követelményeknek, így a vállalat ugyanúgy értékesíti azokat, mint a gyár más részlegeiben készült tárgyakat.
A ZSÖK jelezte: a látványmanufaktúra kedden délután négy órakor kezdődő megnyitó ünnepsége zártkörű lesz, kapui csak azután nyílnak meg a nagyközönség előtt.
Az örökségkezelő kitért arra is, hogy kedden nyílt délutánt tartanak az Európa Kulturális Főváros program keretében kialakított Zsolnay Kulturális Negyedben. Az érdeklődőket három órára a Cifra kéményhez várják, ahonnan Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Márta István, a ZSÖK ügyvezetője vezetésével sétát tehetnek a negyedben. A résztvevők egy kártyát kapnak, annak birtokában három és fél öt között minden kiállítást ingyen tekinthetnek meg és tíz százalék kedvezménnyel látogathatják az április 27. és május 1. között rendezendő I. Zsolnay Kulturális Fesztivál programjait.
Páva Zsolt és Márta István kedden hivatalosan is megnyitja a pécsi fesztiválszezont és ismerteti annak fő rendezvényeit. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink