Zsigó Róbert: Magyarország visszakerült Európa gasztronómiai térképére
Magyarország az elmúlt évtized alatt visszakerült Európa gasztronómiai térképére – mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön Szolnokon egy konferencián, amelyen a magyar konyha, illetve a magyar vendéglátás és a magyar agrárium kapcsolatát elemezték.
Az államtitkár hangsúlyozta: a Kárpát-medence gazdálkodási hagyományait képviselő állat- és növényfajták – mint a mangalica, a makói hagyma, a szegedi paprika, valamint a magyar szürke szarvasmarha – olyan minőségi jellemzőkkel rendelkeznek, hogy semmi mással nem helyettesíthetők. Megőrzésük épp ezért kulturális és nemzetgazdasági érdekünk – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a magyar vidékpolitika és a kormány intézkedései is ezt a célt szolgálják.
Emlékeztetett arra, hogy az FM által kidolgozott hungarikum törvény, a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvei, a Hagyományok-Ízek-Régiók Program valamint a Helyi Termék Éve és a Helyből jobb! programsorozat mind a helyi ellátási láncok megerősítését célozták.
Kiemelte: ahogy a piacot a kereslet határozza meg, úgy a színvonalas magyar konyhát csak az igényes és tudatos vásárlók tarthatják fenn huzamosan. Ezért az FM és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hosszú távú céljai között szerepel, hogy minél több helyi agrártermék kerüljön a közétkeztetésbe és a családok asztalára. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az új lengyel államfő nemzetközi koalíciót hozna létre a Mercosur-megállapodás ellen
Nemzetközi koalíciót hozna létre Karol Nawrocki Lengyelország frissen beiktatott elnöke…
Tovább olvasom >Már közel 30 ezren dolgoznak az idei Nyári Diákmunka Programban
A kormány idén már tizenharmadik alkalommal hirdette meg a fiatalok…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: jó perspektíva a fiataloknak az agrár felsőoktatás
Kihirdették a 2025 szeptemberében kezdődő felsőoktatási képzések ponthatárait; az adatok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kutatás: Óriási a szakadék a turisták környezettudatossága és valós utazási szokásai között
Bár egyre több turista vallja magát környezettudatosnak, utazási szokásaikban ez…
Tovább olvasom >Csak egyszerű alapanyagokból! Vágod? – A nap videója
Főleg tofu és uborka. De ahogy tálalják… Persze késkezelésből azért…
Tovább olvasom >Mit rejt a fehérneműd? – A nap képe
A divattervező Calvin Klein provokatív reklámkampányokat használt arra, hogy párbeszédet…
Tovább olvasom >