Zöldség- és gyümölcsnapot tart ma a Nemzeti Agrárkamara
A Nemzeti Agrárkamara június 17-re hirdette meg hagyományteremtő zöldség- és gyümölcsnapját, amelyen arra buzdít, hogy a mai napon együnk minden étkezésre zöldséget, gyümölcsöt, vagy belőlük készült ételeket – írja az origo.
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének felmérése a nem megfelelő mennyiségű (kevés) zöldség- és gyümölcsfogyasztást a 10 legjelentősebb kockázati tényező közé sorolja, amelyek súlyos betegségek kiváltó okai lehetnek (daganatos-, szív-és érrendszeri megbetegedések stb.) A gyümölcsök és zöldségek rendszeres, napi fogyasztásával megelőzhetők egyes betegségek (antioxidáns-tartalom), erősíthető az immunrendszer (vitamintartalom), rosttartalmuk pedig nagymértékben segíti az emésztést – olvasható a novekedés.hu cikkében.
A zöldségek és a gyümölcsök már kisebb mennyiségben is jótékony hatásúak, de a WHO által kalkulált napi 400 gramm az a mennyiség, amely szükséges egészségünk megőrzéséhez és maximálisan fedezi szervezetünk igényeit. Felmérések támasztják alá, hogy már napi 200 gramm fogyasztásával is például 13 százalékkal csökkenthető a szív– és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkötelezett ebben a témában, ezért is döntött úgy, hogy az Európai Friss Kalandok kampány részeként mára hirdeti meg hagyományteremtő zöldség- és gyümölcsnapját, amelyen arra buzdít, hogy a mai napon együnk minden étkezésre zöldséget, gyümölcsöt, vagy belőlük készült ételeket.
Nemzetközi tendencia, hogy egyre több országban ismerik fel a zöldség- gyümölcsfogyasztás alapvető fontosságát, és törekszenek változtatni az egészségtelen táplálkozási szokásokon. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelentőségét mutatja az is, hogy az ENSZ Közgyűlése 2021-et a zöldség- és gyümölcs évének nyilvánította.
A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára egészségünk megőrzése és a prevenció szempontjából, valamint a hazai agrárium minőségi termékeinek népszerűsítése.
Egész évben fogyasszunk hazai zöldséget és gyümölcsöt, így magunknak és a hazai termelőknek is jót teszünk!
A NAK az Európai Friss Kalandok Programmal idén már harmadik éve dolgozik a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hazai népszerűsítésén. A program nagykövetei, Wolf András, séf és Marton Adrienn ételstylist szakmájukból adódóan és szülőként is hasznos tanácsokkal és gyakorlati tippekkel nyújtanak segítséget.
A programnak kettős célja van, hiszen a pozitív egészségügyi hatások mellett a keresletet is fokozza a jó minőségű, hazai termékek iránt, amely a kamarának, mint a hazai mezőgazdasági ágazatokért dolgozó szervezetnek szintén kiemelt szándéka. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Fagy sújtotta a hazai gyümölcsösöket – áremelkedéssel és kínálati hiánnyal indul a szezon
Május beköszöntével egyre több szezonális gyümölcs jelenik meg a boltokban…
Tovább olvasom >Az egészséges táplálkozást népszerűsíti a Mercadona
Az egészséges táplálkozás iránti elkötelezettsége jegyében a spanyol Mercadona 2024-ben…
Tovább olvasom >Az állati termékpálya melletti uniós kiállást sürgeti a Farm Europe
Az állattenyésztési ágazatban tevékenykedők munkájának elismerését és megbecsülését szem előtt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: árréskorlátozást vezetne be a kormány a háztartási cikkeket árusító boltokra
A kormány szerdán tárgyalhatja, csütörtökön pedig várhatóan elfogadhatja azt az…
Tovább olvasom >Rekordméretű élelmiszergyűjtést szervez a Magyar Élelmiszerbank Egyesület pénteken és szombaton
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett pénteki és szombati adománygyűjtésen…
Tovább olvasom >Fagylalt-komp és balatoni ízek csatája – jön a Balaton Fagyija választás
Május 9-én nemcsak a Tihany és Szántód közötti kompjárat indul…
Tovább olvasom >