Zöldség- és gyümölcsnapot tart ma a Nemzeti Agrárkamara
A Nemzeti Agrárkamara június 17-re hirdette meg hagyományteremtő zöldség- és gyümölcsnapját, amelyen arra buzdít, hogy a mai napon együnk minden étkezésre zöldséget, gyümölcsöt, vagy belőlük készült ételeket – írja az origo.
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének felmérése a nem megfelelő mennyiségű (kevés) zöldség- és gyümölcsfogyasztást a 10 legjelentősebb kockázati tényező közé sorolja, amelyek súlyos betegségek kiváltó okai lehetnek (daganatos-, szív-és érrendszeri megbetegedések stb.) A gyümölcsök és zöldségek rendszeres, napi fogyasztásával megelőzhetők egyes betegségek (antioxidáns-tartalom), erősíthető az immunrendszer (vitamintartalom), rosttartalmuk pedig nagymértékben segíti az emésztést – olvasható a novekedés.hu cikkében.
A zöldségek és a gyümölcsök már kisebb mennyiségben is jótékony hatásúak, de a WHO által kalkulált napi 400 gramm az a mennyiség, amely szükséges egészségünk megőrzéséhez és maximálisan fedezi szervezetünk igényeit. Felmérések támasztják alá, hogy már napi 200 gramm fogyasztásával is például 13 százalékkal csökkenthető a szív– és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkötelezett ebben a témában, ezért is döntött úgy, hogy az Európai Friss Kalandok kampány részeként mára hirdeti meg hagyományteremtő zöldség- és gyümölcsnapját, amelyen arra buzdít, hogy a mai napon együnk minden étkezésre zöldséget, gyümölcsöt, vagy belőlük készült ételeket.
Nemzetközi tendencia, hogy egyre több országban ismerik fel a zöldség- gyümölcsfogyasztás alapvető fontosságát, és törekszenek változtatni az egészségtelen táplálkozási szokásokon. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelentőségét mutatja az is, hogy az ENSZ Közgyűlése 2021-et a zöldség- és gyümölcs évének nyilvánította.
A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára egészségünk megőrzése és a prevenció szempontjából, valamint a hazai agrárium minőségi termékeinek népszerűsítése.
Egész évben fogyasszunk hazai zöldséget és gyümölcsöt, így magunknak és a hazai termelőknek is jót teszünk!
A NAK az Európai Friss Kalandok Programmal idén már harmadik éve dolgozik a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hazai népszerűsítésén. A program nagykövetei, Wolf András, séf és Marton Adrienn ételstylist szakmájukból adódóan és szülőként is hasznos tanácsokkal és gyakorlati tippekkel nyújtanak segítséget.
A programnak kettős célja van, hiszen a pozitív egészségügyi hatások mellett a keresletet is fokozza a jó minőségű, hazai termékek iránt, amely a kamarának, mint a hazai mezőgazdasági ágazatokért dolgozó szervezetnek szintén kiemelt szándéka. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
A NAK kiemelt feladatának tekinti a kiskultúrás növénytermesztés támogatását
A hazai kiskultúrás növénytermesztés sikerében kiemelt szerepe van a hatóságokkal…
Tovább olvasom >Kulcsfontosságú a digitalizációban rejlő lehetőségek kiaknázása
Fontos, hogy az agráriumban minél többen kihasználják a digitális technológia…
Tovább olvasom >A legszebb és legfrissebb fenyőfák idén is a termelői vásárokon kaphatók
Az idén is szebbnél szebb fenyőfák közül válogathatnak a vásárlók…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >