Zöldség- és gyümölcsnapot tart ma a Nemzeti Agrárkamara
A Nemzeti Agrárkamara június 17-re hirdette meg hagyományteremtő zöldség- és gyümölcsnapját, amelyen arra buzdít, hogy a mai napon együnk minden étkezésre zöldséget, gyümölcsöt, vagy belőlük készült ételeket – írja az origo.
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének felmérése a nem megfelelő mennyiségű (kevés) zöldség- és gyümölcsfogyasztást a 10 legjelentősebb kockázati tényező közé sorolja, amelyek súlyos betegségek kiváltó okai lehetnek (daganatos-, szív-és érrendszeri megbetegedések stb.) A gyümölcsök és zöldségek rendszeres, napi fogyasztásával megelőzhetők egyes betegségek (antioxidáns-tartalom), erősíthető az immunrendszer (vitamintartalom), rosttartalmuk pedig nagymértékben segíti az emésztést – olvasható a novekedés.hu cikkében.
A zöldségek és a gyümölcsök már kisebb mennyiségben is jótékony hatásúak, de a WHO által kalkulált napi 400 gramm az a mennyiség, amely szükséges egészségünk megőrzéséhez és maximálisan fedezi szervezetünk igényeit. Felmérések támasztják alá, hogy már napi 200 gramm fogyasztásával is például 13 százalékkal csökkenthető a szív– és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkötelezett ebben a témában, ezért is döntött úgy, hogy az Európai Friss Kalandok kampány részeként mára hirdeti meg hagyományteremtő zöldség- és gyümölcsnapját, amelyen arra buzdít, hogy a mai napon együnk minden étkezésre zöldséget, gyümölcsöt, vagy belőlük készült ételeket.
Nemzetközi tendencia, hogy egyre több országban ismerik fel a zöldség- gyümölcsfogyasztás alapvető fontosságát, és törekszenek változtatni az egészségtelen táplálkozási szokásokon. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelentőségét mutatja az is, hogy az ENSZ Közgyűlése 2021-et a zöldség- és gyümölcs évének nyilvánította.
A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára egészségünk megőrzése és a prevenció szempontjából, valamint a hazai agrárium minőségi termékeinek népszerűsítése.
Egész évben fogyasszunk hazai zöldséget és gyümölcsöt, így magunknak és a hazai termelőknek is jót teszünk!
A NAK az Európai Friss Kalandok Programmal idén már harmadik éve dolgozik a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hazai népszerűsítésén. A program nagykövetei, Wolf András, séf és Marton Adrienn ételstylist szakmájukból adódóan és szülőként is hasznos tanácsokkal és gyakorlati tippekkel nyújtanak segítséget.
A programnak kettős célja van, hiszen a pozitív egészségügyi hatások mellett a keresletet is fokozza a jó minőségű, hazai termékek iránt, amely a kamarának, mint a hazai mezőgazdasági ágazatokért dolgozó szervezetnek szintén kiemelt szándéka. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Gazdag zöldségkínálattal találkozhatnak a fogyasztók a húsvét előtti időszakban
Bőséges zöldségkínálattal várják a vásárlókat a hazai boltok, a hazai…
Tovább olvasom >Az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar tormatermés
A húsvét közeledtével minden évben ugrásszerű növekedésnek indul a különböző…
Tovább olvasom >„Az idei év legfontosabb feladata a tudásátadás” – Interjú Papp Zsolttal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2025-ben kiemelt célként tűzte ki az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar Édességgyártók Szövetsége: stagnáló piacon egyensúlyoz a magyar édesipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és…
Tovább olvasom >A minőség és az ár alapján választanak a húsvéti édességek közül a vásárlók
A tudatosság jegyében telik az idei húsvéti szezon a hazai…
Tovább olvasom >Magyarország gazdasági sérülékenysége: okok, következmények és lehetséges kiutak
Az elmúlt évek gazdasági folyamatai ismét ráirányították a figyelmet a…
Tovább olvasom >