Zöld út az Újvilág felé

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 10. 22:10

A Földművelésügyi Minisztérium közölte: bővül az Egyesült Államokba exportálható hústermékek listája.

A termékpaletta-bővítést az amerikai Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium Élelmiszer-biztonsági Ellenőrzési Szolgálata (USDA FSIS) a magyarországi helyszíni ellenőrzést követően véglegesítette.

A tájékoztatás szerint friss és fagyasztott húst, valamint nem hőkezelt hústermékeket is szállíthatunk ezentúl az amerikai piacra. A szállítási engedély természetesen a korábban már jóváhagyott termékekre – a hőkezelt, valamint hosszan érlelt sertéshús-termékekre – továbbra is érvényben marad.

A mostani döntés az exporttermékekre vonatkozó eljárásrendben is könnyítést jelent, ugyanis az USDA augusztus 22-én elfogadta az újonnan jóváhagyott termékekre vonatkozó exportbizonyítvány-mintákat. Így vált lehetővé a hőkezelt, valamint hosszan érlelt sertéshústermékek mellett a magyar előállítók számára a friss és fagyasztott hús, valamint a nem hőkezelt hústermékek kivitele is az Egyesült Államokba.

Az FM Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztálya szerint a nem hőkezelt termékek körébe tartoznak a különböző érlelésen átesett termékek, úgymint a kolbász- és szalámifélék. A hőkezelt termékre példa a dobozos sonka, a hosszan érlelt húskészítmény pedig például a hosszan érlelt, pácolt nyers parasztsonka, de ilyen a téliszalámi is.

Az eljárások lényege, hogy a hőkezelés, a pácolás, a füstölés csökkenti a különböző kórokozók jelenlétét, és ezek az eljárások növelik a termékek eltarthatósági időtartamát. Emellett azáltal, hogy magyar nyerstermékek is bevihetők az Egyesült Államokba, az amerikai élelmiszer-biztonságért felelős hatóság elismeri: a magyar élelmiszerlánc-biztonság olyan fokú, hogy akár nyers húsok exportjára is lehetőség van Magyarországról. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag megszűntek azok a korlátozások, amelyetet a szlovákiai sertéspestis miatt léptettek életbe még korábban.

A kivihető magyar hústermékek körének bővülése az eddiginél lényegesen több magyar cég számára jelenthet új piaci lehetőséget. Ennek az első jele, hogy a Pápai Húskombinát is bővíti az USA piacaira szánt termékeinek körét, ellensúlyozandó az orosz piaci embargó miatt kieső piacot.

Kapcsolódó cikkeink