Zöld raktár a SPAR-tól: környezetbarát megoldás fosszilis energiaforrás nélkül

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 15. 00:01

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. 47 ezer m2-es üllői logisztikai központjának tervezésénél és kivitelezésénél a cég alapfilozófiájának részeként kiemelt szerepet kapott a környezetvédelem.

Az üllői SPAR raktárépületben megvalósított energiatakarékos épületgépészeti megoldások a környezeti ártalmak csökkentését nagymértékben szolgálják. A ,Zöld raktár’ hűtése-fűtése fosszilis energiaforrás felhasználása nélkül valósul meg, így direkt módon az épületből nem történik káros szén-dioxid kibocsátás.
A megvalósított környezetbarát energiakoncepcióban az alternatív energiaforrást a természetből nyert rétegvíz jelenti. A rétegvízből kinyert hűtő- és fűtőenergiát, valamint a technológiai hűtés hulladék hőjét hőcserélők és hőszivattyúk segítségével hasznosítja az épületgépészeti rendszer.
Az így előállított energia felhasználásával oldják meg több raktárrész – pld. mélyhűtő raktár, baromfi raktár, zöldség-gyümölcs raktár, frissáru raktár – ipari hűtését, az épület fűtését, klimatizálását, valamint az ott dolgozó 700 munkavállaló használati meleg víz ellátását. A rétegvíz a teljesen zárt rendszerű hasznosítást követően, összetételében változatlanul, szennyezettség nélkül, nyelető kutakon keresztül visszajut a talaj ugyanazon rétegébe, ahonnan kitermelésre került. A ,Zöld raktár’ energiaigénye – egy hagyományos rendszerű létesítményhez képest – 40%-kal alacsonyabb.
Az épületben a világítási rendszer kialakításánál is az energiatakarékosság volt a cél. Lehetőség van a fényforrások 30, 60 illetve 100%-os üzemeltetésére, így a megfelelő világítási százalék beállításával is energia spórolható meg. A raktár bizonyos részein felülvilágítós ablakok kerültek beépítésre, itt a természetes világítás az év nagy részében elegendő fényt biztosít.
Az épületben alkalmazott környezetbarát megoldások a jövőben további alternatív energiaforrásokkal, napelemes rendszerekkel bővíthetők.
A raktár energiakoncepcióját az osztrák állam Consulting 2009 Díjára jelölték  „Környezet és energia” kategóriában.Kapcsolódó cikkeink