Zöld lámpát kaptak a rovaralapú állateledelek a gazdiktól
Egy új tanulmány szerint a macskatulajdonosok 62%-a és a kutyatulajdonosok 52%-a úgy véli, hogy a rovaralapú állateledel hatékony alternatívája a hagyományos állateledeleknek, különösen fenntarthatósági szempontból.
A házi kedvencek alternatív eledelei az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kaptak a fenntarthatósággal és a környezeti hatásokkal kapcsolatos aggodalmak miatt – áll a szerzők összefoglalójában. A kihívások kezelésére egyik újonnan felmerült lehetőség az ehető rovarok beillesztése a házi kedvencek eledelébe. A tanulmány célja az volt, hogy felmérje a kutya- és macskatulajdonosok kedvenceik rovaralapú állateledellel való etetésével kapcsolatos hajlandóságát, és hogy azonosítsa a lehetséges motiváló tényezőket.
A kiértékelt 435 válasz 66%-a kutyatulajdonostól, 58%-a macskatulajdonostól érkezett, a megkérdezettek 24%-ának pedig kutyája és macskája is van.
A Genti Egyetem kutatói által készített és a Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy mind a kutya-, mind a macskatulajdonosok egyre elfogadóbbak a rovaralapú állateledelekkel kapcsolatban, amennyiben az említett termékek bizonyítottan fenntarthatósági és táplálkozási előnyöket kínálnak. A macskatulajdonosok megítélése pozitívabb a kutyatulajdonosokhoz képest, ami azt sugallja, talán előnyösebb lehet a macskatulajdonosokra összpontosítani.
Emellett a válaszadók körülbelül egyharmada – a kutyatulajdonosok 32%-a és a macskatulajdonosok 34%-a – arról számolt be, hogy korábban maga is evett ehető rovarokat, ami újfent növelte annak valószínűségét, hogy az említett termékeket házi kedvenceik számára is elfogadhatónak tartják.
A szerzők hangsúlyozzák, hogy az általános elfogadottság további növelése érdekében elengedhetetlen a fenntarthatósági szempont hangsúlyozása és további kutatások végzése a rovaralapú állateledelek táplálkozási előnyeinek megállapítása érdekében.
ESM
Kapcsolódó cikkeink
Otthon főz a magyar fiatal – nem trendi a gyorsétterem
A magyar fiatalok többsége ritkán vagy egyáltalán nem jár gyorsétterembe,…
Tovább olvasom >Hamburgerkép 2025 – így esznek hamburgert a magyarok
Magyarország kedvence egyértelműen a marhahúsos hamburger, lehetőleg sok sajttal, baconnel,…
Tovább olvasom >Corvinus-kutatás: Nők vezetik a fenntarthatóbb gazdaságokat
Jobban optimalizálják az erőforrásokat, ökohatékonyabbak a nők által vezetett mezőgazdasági…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új korszak a világgazdaságban? – Új kihívások hazánk előtt
2025 májusa a világgazdaságban a változások felgyorsulását hozta. A Közel-Keleten…
Tovább olvasom >Így maradhat egészséges a haj és bőr a közeledő nyári kánikulában is
A hajformázás, festés és szárítás mind gyengíthetik a haj belső…
Tovább olvasom >Új ciklus, stabil működés, változatlan irány – bizalmat kapott az ÖRT vezetése
Az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) közgyűlése megerősítette a szervezet közvetlen…
Tovább olvasom >