Zöld csomagolóeszközök
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is vendéglátós ügyfeleihez – éttermekhez, gyorséttermekhez, kávézókhoz, büfékhez, pizzériákhoz – fordult kérdőívvel az Indepack Kft., több mint 10 000 partnere közreműködésével mérte fel csomagolóeszköz-használatukat, illetve tapasztalataikat a lebomló/komposztálható eszközökről.
A kérdőívre adott válaszokból jól látszik, hogy ezek használata az elmúlt három év trendjét követve továbbra is emelkedést mutat. A folyamat alakulását a törvényi szabályozás is nagyban elősegítette. 2022 az első olyan év, amikor a hagyományos műanyag és a lebomló csomagolóeszközöket vegyesen használó cégek száma (38%) megelőzi a kizárólag egyszer használatos műanyag termékeket alkalmazó vállalkozásokét (33%).
A válaszadók 60%-a az új eszközök használatával tenni szeretne a környezetvédelemért, ezért olyan eszközeit is lecserélte, amit a törvényi szabályozás még nem ír elő számára. A vendégek általában örülnek a műanyagot leváltó dobozoknak, poharaknak, bár a válaszadók 10%-a kapott panaszokat a környezetbarát dobozok árára.
A válaszadók 70%-a továbbra sem tervezi tartós, visszaváltható csomagolóeszközök bevezetését, jelentős részük azért, mert a visszahozott edények mosogatását nem tudják megoldani. 10%-uk azt nyilatkozta, hogy próbálta már a tartós dobozokra történő átállást, de a vendégek nem hozták vissza azokat: pótlásuk folyamatos beruházást igényelt a vállalkozástól.//
A fenti cikk a Trade magazin 2022.08-09. 140. oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Évente közel 40 különböző kereskedőnél vásárolnak az amerikai fogyasztók
A Circana friss kutatása szerint az amerikai háztartások egy éven…
Tovább olvasom >Modern idő(se)k
Az „ezüstgeneráció” egyre meghatározóbb szereplője az FMCG-piacnak Európa-szerte: a szenior…
Tovább olvasom >Ellátási lánc: kevésbé hatékony az AI a frontvonalban
A Gartner friss adatai szerint a generatív mesterséges intelligencia (AI)…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hő a mélyből: kiaknázatlan kincs a magyar geotermia
Bár Magyarország kiváló geotermikus adottságokkal rendelkezik, a termálhő jelenleg csak…
Tovább olvasom >A fenntartható turizmus fejlesztését segítő uniós program indult Szegeden
A fenntartható turizmus fejlesztését segítő, 2,5 millió eurós (mintegy egymilliárd…
Tovább olvasom >A vendéglátóhely-nevek és a brit humor – A nap képe
Az angolok imádják a(z angol) humort, láthatóan még a vendéglátóhelyek…
Tovább olvasom >