Zöld csomagolóeszközök
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is vendéglátós ügyfeleihez – éttermekhez, gyorséttermekhez, kávézókhoz, büfékhez, pizzériákhoz – fordult kérdőívvel az Indepack Kft., több mint 10 000 partnere közreműködésével mérte fel csomagolóeszköz-használatukat, illetve tapasztalataikat a lebomló/komposztálható eszközökről.
A kérdőívre adott válaszokból jól látszik, hogy ezek használata az elmúlt három év trendjét követve továbbra is emelkedést mutat. A folyamat alakulását a törvényi szabályozás is nagyban elősegítette. 2022 az első olyan év, amikor a hagyományos műanyag és a lebomló csomagolóeszközöket vegyesen használó cégek száma (38%) megelőzi a kizárólag egyszer használatos műanyag termékeket alkalmazó vállalkozásokét (33%).
A válaszadók 60%-a az új eszközök használatával tenni szeretne a környezetvédelemért, ezért olyan eszközeit is lecserélte, amit a törvényi szabályozás még nem ír elő számára. A vendégek általában örülnek a műanyagot leváltó dobozoknak, poharaknak, bár a válaszadók 10%-a kapott panaszokat a környezetbarát dobozok árára.
A válaszadók 70%-a továbbra sem tervezi tartós, visszaváltható csomagolóeszközök bevezetését, jelentős részük azért, mert a visszahozott edények mosogatását nem tudják megoldani. 10%-uk azt nyilatkozta, hogy próbálta már a tartós dobozokra történő átállást, de a vendégek nem hozták vissza azokat: pótlásuk folyamatos beruházást igényelt a vállalkozástól.//
A fenti cikk a Trade magazin 2022.08-09. 140. oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Fenntarthatóság a polcon – Mit gondolnak a vásárlók a csomagolásról és a környezetvédelemről?
A környezettudatosság egyre fontosabbá válik a mai világban, és a…
Tovább olvasom >Átfogó kutatás a hazai sajtfogyasztásról
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács célkitűzése, hogy több magyar…
Tovább olvasom >A baby boomerek jelentik a növekedés kulcsát az öregedésgátló bőrápoló termékek piacán
A Baby Boomer generáció növekvő érdeklődése az egészséges öregedés iránt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új zseb nyílik a SZÉP-kártyán Aktív magyarok névvel
Mindenki a saját egészségének a kovácsa, az Aktív Magyarország program…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >