WLB, azaz Work Life Balance a nyár után is

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 06. 20:45

Az állandó munkahelyi nyomás – meg persze az otthoni ösztökélés – arra buzdít mindenkit, hogy szabadságra menjen nyáron. De utána nehéz újra felpörögni – persze csak akkor, ha valóban szabadságon voltunk. Ha a munkahelyen azt kérik, vigyük a laptopot magunkkal, hogy a szabi alatt pár órát naponta dolgozzunk, akkor érdemes elgondolkodni azon, jó helyen dolgozunk-e

Alapvető közhely: azért dolgozunk, hogy jobban éljünk, és nem fordítva. Valóban így van? A munka és a magánélet egyensúlyának megtalálása (ezt hívják Work Life Balance-nak) sosem volt egyszerű feladat, de a válság kitörése óta még nagyobb kihívás. A biztonságos munkahely felértékelődik, máshogy szemléljük a dolgokat, mint azelőtt. Lemondani a megszerzett és megszokott kényelemről, utazásról, egzisztenciáról nagyon nehéz. Tehát a WLB mást jelent, mint korábban.

A teljes élet titkai

Az egyensúly, a jó közérzet megőrzése négy dologtól függ:

– Jó mentális kondíció – szeresd magad, légy tisztában személyiségeddel, élj egészségesen!

– Kiegyensúlyozott magánélet – egyedül, párosan, gyerekkel vagy anélkül, a boldogság mindenkinek mást jelent.

– Munkára serkentő munkahelyi környezet, ahol motivált a munkavállaló, támogatják az ambíciót, emberként bánnak vele, számítanak rá, és ezt el is mondják.

– Kultúra és elfogadás – tudd, mikor mi a fontos, hogy céljaidat elérd, állíts fel rangsort és időrendet, tervezd meg az életedet, minden korszak tartogat jó és kevésbé jó helyzeteket.

A sikeres és tartalmas élet titka a cél meghatározásánál kezdődik: Mit akarsz csinálni? Kivé akarsz válni? Hová akarsz eljutni? Mennyi pénzre van ezekhez szükséged? Mi mellett kötelezd el magad?

Ezek az időről időre megválaszolandó kérdések mindnyájunkat foglalkoztatnak, de a tudatosság szintje egyénenként más és más. Van, aki tudja, merre tart, és van, aki egész életén át keresi a célt. Jobb, ha tudatosan keressük, és meg is találjuk, hova akarunk eljutni.

A nő és férfi mérföldkövei, életszakai eltérőek a biológia törvényei szerint, ezekre oda kell figyelni. A gyerekvállalás alapvetően befolyásolja az ambiciózus nő lehetőségeit, legalábbis időbeni korlátokat szab. Ez az élet rendje – szokták mondani, és így igaz. Ne harcoljunk olyan dolgok ellen, amelyek nem változtathatóak!

Ma már a családi, háztartási munkát segítő hálózat kiépítése természetes velejárója a mindennapi életnek. A rugalmasság, az új megoldások alkalmazása e téren is fontos, nemcsak a munkahelyen.

Éljünk teljes életet! Távlatokban gondolkodás, harmónia létesítése a munka és a magánélet között, e témák állnak a teljes életre való törekvés középpontjában.

Mennyiségi vagy
minőségi munkavégzés?

A munkaadó is sokat tehet ennek eléréséért: rugalmas munkaidő, távmunka, ölelkező műszakok alkalmazása, extra szabadidő biztosítása a rendkívüli munkavégzés ellensúlyozására – ezek mind-mind hasznos módszerek, de nálunk még nem váltak a kultúra részévé.

Európában a magyarok élen járnak a munkával eltöltött időt tekintve. A mennyiségi munkavégzés és a minőségi azonban nem ugyanazt jelenti.

Van olyan munkahely, ahol a fizikai jelenlét előírás, ám olykor a számítógépen játszva töltik az időt a munkatársak. Létezik olyan is, ahol a teljesítmény, az elvégzett munka eredménye a döntő. Én az utóbbira szavazok.

2009 óta nagyobb önállóság jut a munkavégzőkre, hiszen a szervezetek átalakítása során, a hatékonyság jegyében egy munkavállaló akár 2-3 funkciót is betölthet. Jövedelemben ez nem mindig arányos, ha a funkciók szerinti bért összeadjuk. Ez a hatékony átszervezés mozgatórugója.

Hajtás van tehát, folyamatos a számonkérés, ellenőrzés – mondhatnánk: eddig jó volt, most semmi sem jó.

Való igaz – az elvárások nem csökkennek, de változnak. A kitartó, szorgalmas munkának mindig megvan az eredménye. Hiszem, hogy ennek szellemében a munkavégzés nem korhoz, politikai rendszerhez, hanem egyénhez köthető.

Természetesen a munkavégzés akkor a legeredményesebb, ha valaki ért hozzá, és szereti azt, amit csinál. A csak szükségből végzett tevékenység hosszú távon nem boldogít, és az elégedettség érzése is hiányzik.

A WLB két dimenziója – a magánélet és a munka, a karrier – együttesen teszik teljessé az életet, hogy idővel elmondhassuk: igen, így terveztem, így akartam élni és sikerült elérnem, amit kitűztem magam elé.

Ezt kívánom magamnak és minden olvasónak!

Kapcsolódó cikkeink