Wincor Nixdorf, a csúcstechnológia fellegvára

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 22. 08:00

Ezer forint a pénztárban átlagosan csak 930-at ér egy élelmiszerüzlet számára. Ami hiányzik, az a készpénz kezelésének átlagos költsége. Ebből takarítanak meg mintegy 20 százalékot az új, CINEO pénztári rendszerek, amelyek a német Wincor Nixdorf cég átütő sikerrel kecsegtető fejlesztései közé tartoznak. Munkatársunk riportja a németországi Paderbornból.Magyarországi boltláncok és bankok 59 informatikai vezetőjét hívták meg a január végén megrendezett CINEO-rendszerek világpremierjére. Hazánk FMCG-szektorából hiper- és szupermarketek, továbbá diszkontok képviselői olyan pénztári fejlesztésekkel ismerkedtek meg, amelyek célja a költségek csökkentése és a gyorsaság növelése.

Intelligens kazettában a pénz
A magyarokkal együtt a Wincor Nixdorf a világ minden részéből 7 ezer ügyfelét látta vendégül a háromnapos, Wincor World 2010 kiállításon. Színhelye a vállalat székvárosa, a 150 ezer lakosú Paderborn vásárközpontja. A szakemberek legnagyobb érdeklődése a most először bemutatott CINEO pénztári rendszerekre irányult. Lényegüket a helyszínen Szűcs Viktor, a Wincor Nixdorf magyarországi vállalatának key account managere ismertette a magyar látogatókkal:
– Az új megoldással az üzletek pénztárainál a pénz olyan szabványos, hitelesített kazettákba kerül, amelyek számolják, tárolják a bankjegyeket és az érméket. A pénztárban lévő chiprendszer 100 százalékos biztonsággal nyilvántartja az intelligens kazettában a pénzmozgást. Így szükségtelenné válik, hogy zsákokban szállítsák, többször számolják, hitelesítsék, átadják, átvegyék a pénzt. Ezt a pénzszállító cégek által nyújtott, költséges szolgáltatást a jövőben a CINEO használói kiiktathatják.
Tekintettel arra, hogy Európában és az USA-ban a készpénzkezelés költsége a kereskedelemben évi 50 milliárd US dollárra becsülhető, a CINEO terjedését várhatóan ösztönzi majd a befektetések gyors megtérülése.
A tervek szerint, ha elterjed a CINEO-rendszer, a hipermarket pénztárából a kazettát közvetlenül át lehet tenni a közelében működő bankautomatába.

Hozzá se kelljen nyúlni
A Wincor Nixdorf a programozható elektronikus pénztári rendszerek legnagyobb európai vállalata, világviszonylatban ugyanakkor a harmadik. A pénzfelvevő automatáknál pedig második, mind kontinensünkön, mind globálisan. A kereken 100 országban jelen lévő részvénytársaság 2,25 milliárd eurós forgalmat ért el a 2008. október 1–2009. szeptember 30. közötti üzleti évben. A cég világszerte 9 ezer embert foglalkoztat. Az informatikai fejlesztésben élenjáró vállalat „készpénz-forradalomnak” nevezi a CINEO-rendszert.
– Innovatív hardver, szoftver és szolgáltatás együtt optimalizálja a készpénz kezelését, átláthatóvá teszi, és növeli biztonságát. Számomra is új ez a rendszer, most itt látom először – mondja Nick István, a Wincor magyarországi vállalatának szervizüzletág-vezetője, amikor körülvesszük őt és az itt kiállított rendszert. – Magyarországon is növekszik a készpénzforgalom, ezért a kereskedelmi vállalatok és a bankok nálunk is érdekeltek abban, hogy a készpénzkezelés költségét csökkentsék.
Hangsúlyozza a végcélt, hogy az önkiszolgáló pénztárak elterjedésével se a pénztárosnak ne kelljen a pénzhez nyúlnia, se az irodájában a főpénztárosnak:
– Ma a pénztáros minden tranzakciónál betesz pénzt a pénztárba, kivesz onnan, és mindannyiszor fennáll a tévedés lehetősége. Ugyanígy minden pénzszámoláshoz hozzátartozik a hibázás kockázata.

Egyre több bankjegy van forgalomban
Mi rejti a megtakarítási potenciált? Európában tízből kilenc vásárlásnál készpénzzel fizetnek. A szükséges pénz pedig legtöbbször bankautomatákból kerül az emberekhez. Sok pénz forog, aminek megvan a következménye.
„Az Európai Központi Bank szerint évente 9 százalékkal növekszik a bankjegyek száma” – közli a Wincor Nixdorf Report című tájékoztatója. – „Jelenleg 677 milliárd euró értékű bankjegy van forgalomban, ami háromszor annyi, mint 2002-ben, az euró bevezetésének évében. Ez azonban nem csak európai jelenség. Amerikai dollár bankjegyekből 42 százalékkal többet használnak napjainkban, mint tíz évvel ezelőtt”.
Ahogyan több bankjegy forog, úgy emelkednek a bankok és a kereskedelmi vállalatok velük kapcsolatos költségei. Közülük legfontosabbak a munkaerő, továbbá a beruházások ára, dologi kiadások, az elszámolások ráfordításai, és szintén komoly tétel a szállítás, valamint a feldolgozás.

Hardver, szoftver, szolgáltatás együtt
A 10 ezer négyzetméteres kiállításon a készpénzkezelés forradalmasítása mellett más innovációkat is bemutattak; többek között önkiszolgáló pénztárakkal, biztonsági rendszerekkel, a vevők adatainak felhasználásával, a lojalitás növelésével és az elektronikus árkijelzővel kapcsolatban.
– Vállalatunk a hardvergyártás állandó korszerűsítése mellett szoftvereket is fejleszt, továbbá egyre több értékes szolgáltatást nyújt ügyfeleinek – tájékoztat Szűcs Viktor, aki közgazdász végzettséggel hét éve dolgozik a cégnél. – Magyarországon egyrészt nemzetközi szerződések alapján működünk együtt a multinacionális kereskedelmi vállalatokkal. Másrészt pedig
mi magunk is nyerünk meg ügyfeleket, köztük természetesen magyar tulajdonban lévő boltláncokat is.
Bajai Ernő

Kapcsolódó cikkeink