WHO: 50 százalékos drágulást sürgetnek a dohány, az alkohol és a cukros üdítők esetében
A következő tíz évben legalább 50 százalékkal kellene növelni a dohánytermékek, az alkoholos italok és a cukros üdítők árát a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében – szorgalmazza az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A javaslatot az ENSZ fejlesztésfinanszírozási konferenciájának zárónapján, július elején jelentették be Sevillában.
A WHO szerint ezek az árucikkek bizonyítottan nagy szerepet játszanak a nem fertőző, krónikus betegségek – így a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség vagy az elhízás – kialakulásában, így az áruk drágításával érdemben lehetne csökkenteni a fogyasztásukat.
„Az egészségügyi adók bevezetése az egyik leghatékonyabb eszközünk”
– fogalmazott Jeremy Farrar, a WHO betegségek megelőzéséért felelős szakértője. A szervezet évtizedek óta támogatja a cigarettatermékek megadóztatását, az utóbbi időben pedig már az alkoholos italok és a cukros üdítők esetében is egyre határozottabban sürgeti a beavatkozást. Most először neveztek meg konkrét, 50 százalékos célértéket az emelés mértékére.
Az adók segítenek felkészülni az egészségügyi kihívásokra
A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz hangsúlyozta: az így befolyó adóbevételekből a kormányok megerősíthetik egészségügyi rendszereiket, és hatékonyabban reagálhatnak a társadalmi változásokra és az új kihívásokra. Guillermo Sandoval közgazdász szerint egy közepes jövedelmű országban az adóemelés azt jelentheti, hogy egy ma 4 dolláros termék 2035-ben akár 10 dollárba is kerülhet.
A WHO tapasztalatai szerint a cigaretta esetében már bevált a drágítás: 2012 és 2022 között 140 ország emelte az adót, az árak átlagosan 50 százalékkal nőttek, és több helyen mérséklődött a dohányzás elterjedtsége. A szervezet most azt vizsgálja, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekre is kiterjessze-e az adóemelési ajánlását.
Heves iparági ellenállás várható
A WHO szerint a javasolt intézkedések kulcsszerepet játszhatnak az elhízás és a nem fertőző betegségek visszaszorításában, az érintett iparági szereplők azonban vitatják az adóemelés hatékonyságát.
Kate Loatman, az Italgyártó-szervezetek Nemzetközi Tanácsának vezetője szerint aggasztó, hogy a WHO figyelmen kívül hagyja az elmúlt évtized kutatásait, amelyek alapján a cukros üdítőkre kivetett adók sem az elhízás arányát, sem más egészségügyi mutatókat nem javítottak érdemben. Hasonló álláspontot képvisel Amanda Berger, a Distilled Spirits Council alelnöke is, aki szerint „tévút azt gondolni, hogy az alkohol okozta károkat meg lehetne előzni egyszerű adóemeléssel”.
A WHO azonban továbbra is kitart amellett, hogy az egészségügyi adók nemcsak a fogyasztás csökkentésében, hanem a közösségi egészségügyi források bővítésében is fontos szerepet játszhatnak. A következő években várhatóan számos ország fogja újragondolni termékadózási gyakorlatát az ajánlások fényében.
Kapcsolódó cikkeink
Prosecco: a palackba zárt életérzés
Az italválasztásainkat számos tényező befolyásolhatja: olykor a hangulatunk határozza meg,…
Tovább olvasom >Dr. Némedi Erzsébet: A boldogság a bélben lakik
A bélrendszerünkben lévő mikrobiom egy olyan ökoszisztéma, amely nem csak…
Tovább olvasom >Hideg ital, forró következmények: szívritmuszavart is okozhat a jeges frissítő
Elsőre bizarrnak hangozhat, pedig tudományosan is igazolt: a hideg italok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gyorsult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban
Gyorsult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban az S&P Global…
Tovább olvasom >Így változnak a gyógyszerárak: árkorlátozást vezetett be a kormány
Július 1-jétől életbe lépett a Nemzetgazdasági Minisztérium gyógyszerekre vonatkozó árkorlátozása,…
Tovább olvasom >33 milliárd forint maradt a MOHU-nál a visszaváltatlan palackok után – de nem profitálhatnak belőle
A 2024-es év első felében közel 33 milliárd forint bevétele…
Tovább olvasom >