WHO: 50 százalékos drágulást sürgetnek a dohány, az alkohol és a cukros üdítők esetében

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 07. 03. 13:05

A következő tíz évben legalább 50 százalékkal kellene növelni a dohánytermékek, az alkoholos italok és a cukros üdítők árát a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében – szorgalmazza az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A javaslatot az ENSZ fejlesztésfinanszírozási konferenciájának zárónapján, július elején jelentették be Sevillában.

A WHO szerint ezek az árucikkek bizonyítottan nagy szerepet játszanak a nem fertőző, krónikus betegségek – így a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség vagy az elhízás – kialakulásában, így az áruk drágításával érdemben lehetne csökkenteni a fogyasztásukat.

„Az egészségügyi adók bevezetése az egyik leghatékonyabb eszközünk”

– fogalmazott Jeremy Farrar, a WHO betegségek megelőzéséért felelős szakértője. A szervezet évtizedek óta támogatja a cigarettatermékek megadóztatását, az utóbbi időben pedig már az alkoholos italok és a cukros üdítők esetében is egyre határozottabban sürgeti a beavatkozást. Most először neveztek meg konkrét, 50 százalékos célértéket az emelés mértékére.

Az adók segítenek felkészülni az egészségügyi kihívásokra

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz hangsúlyozta: az így befolyó adóbevételekből a kormányok megerősíthetik egészségügyi rendszereiket, és hatékonyabban reagálhatnak a társadalmi változásokra és az új kihívásokra. Guillermo Sandoval közgazdász szerint egy közepes jövedelmű országban az adóemelés azt jelentheti, hogy egy ma 4 dolláros termék 2035-ben akár 10 dollárba is kerülhet.

A WHO tapasztalatai szerint a cigaretta esetében már bevált a drágítás: 2012 és 2022 között 140 ország emelte az adót, az árak átlagosan 50 százalékkal nőttek, és több helyen mérséklődött a dohányzás elterjedtsége. A szervezet most azt vizsgálja, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekre is kiterjessze-e az adóemelési ajánlását.

Heves iparági ellenállás várható

A WHO szerint a javasolt intézkedések kulcsszerepet játszhatnak az elhízás és a nem fertőző betegségek visszaszorításában, az érintett iparági szereplők azonban vitatják az adóemelés hatékonyságát.

Kate Loatman, az Italgyártó-szervezetek Nemzetközi Tanácsának vezetője szerint aggasztó, hogy a WHO figyelmen kívül hagyja az elmúlt évtized kutatásait, amelyek alapján a cukros üdítőkre kivetett adók sem az elhízás arányát, sem más egészségügyi mutatókat nem javítottak érdemben. Hasonló álláspontot képvisel Amanda Berger, a Distilled Spirits Council alelnöke is, aki szerint „tévút azt gondolni, hogy az alkohol okozta károkat meg lehetne előzni egyszerű adóemeléssel”.

A WHO azonban továbbra is kitart amellett, hogy az egészségügyi adók nemcsak a fogyasztás csökkentésében, hanem a közösségi egészségügyi források bővítésében is fontos szerepet játszhatnak. A következő években várhatóan számos ország fogja újragondolni termékadózási gyakorlatát az ajánlások fényében.

Kapcsolódó cikkeink