Whisky és parfüm: az érzékek játéka volt
Ahány ember, annyi féle hiedelem él azzal kapcsolatban, miként „illik” a whiskyt fogyasztani.
Ezzel szemben a szakértők azt mondják, sem kőbe vésett, sem írott szabály nem létezik. Mindenki maga dönti el, hogyan szereti. Hagyományosan elterjedt változat, a whisky on the rocks, tehát a whisky jéggel való tiszta élvezete. Ebben az esetben a nagy jéggömb lenne a legjobb választás, mert így a jég ugyanúgy hűt, mégis csak annyi víz olvad le róla, ami segít kinyitni a whisky aromáit. Ez a lehetőség azonban egyelőre csak a legnívósabb bárokban áll rendelkezésre. Abban is egyetértenek az ital specialistái, hogy nem az számít, hogyan isszuk a whiskyt, hanem, hogy mennyi érzékszervünket tudjuk aktivizálni egy whisky kortyolgatása közben.
Azt eddig is tudtuk, hogy egy csepp bitter vagy a whiskyhez kóstolt darab csoki, esetleg friss gyümölcs mennyire eltérő harmadik ízt eredményez, de az idei Whisky Shown azt is megtapasztalhattuk, hogy még a legfüstösebb whisky íze is lekerekíthető, ha közben egy permetnyi bourbon vanília vagy narancsos illatot érzünk.
„Ez egy játék az illatokkal, ízekkel és színekkel” – állítja Szombati Zsolt mixologist, a The Famous Grouse whisky hazai márkanagykövete, aki évről-évre meg tudja lepni a Whisky Show látogatóit különleges párosításaival. Az elismert szakember készített már narancsos csokoládét és whisky krémmel töltött macaront is azzal a céllal, hogy megismertesse, illetve megszerettesse a whiskyt azokkal, akiknek rendeléskor nem feltétlenül ez az ital lenne az első választása.
„Bárki kipróbálhatja, hogy meg tud-e különbözetni két gyümölcsöt egymástól bekötött szemmel, pusztán ízlelés útján, anélkül, hogy kézbe venné őket. Nehezebb feladat, mint amilyennek hangzik, hát még különbséget tenni két whisky között! Idén a show-ra parfümöket készítettem, hogy a whisky kóstolása közben ezekkel még több impulzust kapjanak a vendégek, minden egyes korttyal újabb mélységeit ismerjék meg az italnak” – mondta Zsolt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >